Τετάρτη, 23 Απριλίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Αδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου: Δικαίωση εκπ/κών στο Εφετείο-Τι λέει τώρα το Υπ. Παιδείας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου: Δικαίωση εκπαιδευτικών στο Εφετείο-Αναμένεται νέα Εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας – Δεν προκύπτει η υποχρεωτική διάρκεια της χορηγούμενης άδειας άνευ αποδοχών μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους.

Αδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου

“Δεν προκύπτει η υποχρεωτική διάρκεια της χορηγούμενης άδειας άνευ αποδοχών, μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους”, σύμφωνα με απάντηση του Υπουργείου Παιδείας σε Ερώτηση του Βουλευτή του κόμματος ΝΙΚΗ κου Σπυρίδωνα Τσιρώνη στη Βουλή, για το θέμα της άδειας άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου σε εκπαιδευτικούς.

Ο Βουλευτής αναφερόταν στην πρακτική του Υπουργείου Παιδείας να θεωρεί ότι οι άδειες άνευ αποδοχών εκπαιδευτικών για ανατροφή τέκνου πρέπει να λήγουν την 31η Αυγούστου κάθε έτους, τη στιγμή που σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους χορηγείται για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα χρειαστούν, χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 56 ν. 4830/2021.

Τι λέει τώρα το Υπουργείο

Στο απαντητικό έγγραφο το ΥΠΑΙΘΑ, ύστερα από 4 έτη από την ψήφιση του ν.4830/2021 με το άρθρο 56, παραδέχεται, μετά και από αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, το οποίο δικαίωσε προσφεύγοντες εκπαιδευτικούς, ότι οι ισχύουσες διατάξεις δεν δύναται να ερμηνευθούν κατά τρόπο ώστε το υποχρεωτικό όριο της διάρκειας της άδειας ανατροφής τέκνου άνευ αποδοχών να συμπίπτει με τη λήξη του σχολικού έτους.

Τι έκρινε το Διοικητικό Εφετείο

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απάντηση του ΥΠΑΙΘΑ, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι οι ισχύουσες διατάξεις δεν δύναται να ερμηνευθούν κατά τρόπο ώστε το υποχρεωτικό όριο της διάρκειας της άδειας ανατροφής τέκνου άνευ αποδοχών να συμπίπτει με τη λήξη του σχολικού έτους. Κατά συνέπεια, το Δικαστήριο ακύρωσε απόφαση Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με την οποία είχε χορηγηθεί στην αιτούσα εκπαιδευτικό άδεια ανατροφής τέκνου άνευ αποδοχών από 11/9/2023 μέχρι την ολοκλήρωση του σχολικού έτους (31/8/2024), καθώς η διάρκεια της άδειας υπερέβαινε τον αιτούμενο χρόνο. Το Δικαστήριο παρέπεμψε την υπόθεση στην Διοίκηση για νέα, νόμιμη κρίση.

Επιπροσθέτως, εκδόθηκε και η υπ’ αριθμ. 174/2025 Απόφαση του ιδίου Δικαστηρίου, η οποία, κατ’ ουσίαν, καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα με την υπ’ αριθμ. 886/2024 Απόφαση, επαναλαμβάνοντας την ερμηνεία των ισχυουσών διατάξεων σχετικά με τη διάρκεια της άδειας ανατροφής τέκνου άνευ αποδοχών.

Και οι δύο αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών άγονται στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα, ότι από την ειδική διάταξη του άρθρου 16 περ. Ε’ του ν. 1566/1985 δεν προκύπτει η υποχρεωτική διάρκεια της χορηγούμενης άδειας άνευ αποδοχών, μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους.

Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας άνευ αποδοχών λόγω ανατροφής τέκνου

Από τις ανωτέρω αποφάσεις των Δικαστηρίων συνάγεται ότι οι μοναδικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας άνευ αποδοχών λόγω ανατροφής τέκνου/ων σε γονείς-εκπαιδευτικούς είναι οι εξής:

1. Η ηλικία του τέκνου να μην υπερβαίνει τα οκτώ (8) έτη.

2. Η υποβολή της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό-γονέα να πραγματοποιείται μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, και να αφορά σε χρονικό διάστημα εντός του επόμενου σχολικού έτους.

3. Η ελάχιστη διάρκεια της χορηγούμενης άδειας να είναι τουλάχιστον ένας (1) μήνας.

4. Η συνολική διάρκεια της χορηγούμενης άδειας να μην ξεπερνά τα πέντε (5) έτη.

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 53 παρ.1 του Υπαλληλικού Κώδικα, τα χρονικά διαστήματα της άδειας άνευ αποδοχών για την ανατροφή τέκνου για τα οποία καταβάλλονται αποδοχές (2 μήνες για έως 2 τέκνα ή 3 μήνες για 3 και περισσότερα τέκνα), καθώς και οι 4 μήνες ανά τέκνο που λογίζονται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας περιλαμβάνονται στο συνολικό χρόνο άδειας άνευ αποδοχών (5 έτη).

Επιπλέον, καθίσταται σαφές – βάσει των κείμενων κανονιστικών διατάξεων – ότι η αρμοδιότητα επί της χορήγησης της άδειας άνευ αποδοχών λόγω ανατροφής τέκνου ανήκει στον/στην οικείο/α Δ/ντή/τρια Εκπ/σης του/της εκπαιδευτικού.

Αναμένεται διευκρινιστική Εγκύκλιος

Τέλος, η Υπηρεσία του ΥΠΑΙΘΑ έχει υποβάλει ιεραρχικά, προς υπογραφή, σχέδιο Εγκυκλίου, σύμφωνα με τα ως άνω διαλαμβανόμενα.

Δείτε αναλυτικά την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας ΕΔΩ

Δείτε σχετικά

Αδεια άνευ αποδοχών εκπαιδευτικών για ανατροφή τέκνου: Γιατί πρέπει να λήγουν 31η Αυγούστου; Ερώτηση στη Βουλή 

Δείτε επίσης

Αδεια άνευ αποδοχών σε εκπαιδευτικούς: Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο | Εγγραφο

Αδεια ανατροφής νεοδιοριζόμενου και άδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου | Τι ισχύει 

Αδεια ανατροφής μόνιμων εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ: Το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει και για τους νεοδιόριστους 

Αδειες μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ και ποιος τις χορηγεί 

Αδειες εκπαιδευτικών ΑμεΑ-Ωράριο: Ολο το νομοθετικό πλαίσιο 

Πριν φύγετε

Υπουργείο Παιδείας: Δεν αναφέρεται στη νομοθεσία η δυνατότητα βελτίωσης θέσης ή αμοιβαίας μετακίνησης αναπληρωτών

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply