Αίτημα ΣΑΦ σε ΙΕΠ για την αποκλειστική ανάθεση του μαθήματος της Ιστορίας στους εκπαιδευτικούς ΠΕ02-Φιλόλογους – Επιστολή.
Αίτημα ΣΑΦ σε ΙΕΠ
Να τροποποιηθεί το ισχύον πλαίσιο αναθέσεων, ώστε το μάθημα της Ιστορίας να ανατίθεται κατά προτεραιότητα και αποκλειστικά στους φιλολόγους ΠΕ02 ζητά από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ο Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΣΑΦ), επισημαίνοντας ότι η υποβάθμιση του μαθήματος ακυρώνει στην πράξη τους διδακτικούς και παιδαγωγικούς στόχους που προβλέπονται στα επίσημα Αναλυτικά Προγράμματα του ΙΕΠ, ενώ ταυτόχρονα, επηρεάζει αρνητικά την εργασιακή βιωσιμότητα εκατοντάδων αναπληρωτών φιλολόγων, που θεραπεύουν με συνέπεια την ανθρωπιστική παιδεία.
Ακολουθεί η επιστολή του ΣΑΦ προς το ΙΕΠ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ (Σ.Α.Φ.)
Αριθμός Αναγνώρισης: 27/2023/21-7-2023 απόφαση Ειρηνοδικείου Άρτας Έδρα: Άρτα, Τηλ.: 6941408865, Email: saf.syllogos@gmail.com
Άρτα, 17/04/2025
Αρ. Πρωτ.: 49, 17/04/2025
ΠΡΟΣ:
Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Επιμόρφωσης και Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Έργου και Εκπαιδευτικών, Τμήμα Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Τμήμα Προγραμμάτων Σπουδών και Εκπαιδευτικού Υλικού – Μονάδα ποιότητας και Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου, Γραφείο επικοινωνίας, Γραφείο Διοικητικού Συμβουλίου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Πρόεδρο, κ. Δουκάκη Σπυρίδονα, Αντιπρόεδρο, κ. Λολίτσα Κωνσταντίνο, Μέλη διοικητικού συμβουλίου, κκ. Μητσιάκη Μαρίας, Κουτσουράκη Ελένης, Αναστασόπουλου Διονυσίου, Καλαθάκη Μαρίας, Ζυμπίδη Δημήτριου
Θέμα: Αίτημα για την αποκλειστική ανάθεση του μαθήματος της Ιστορίας στους εκπαιδευτικούς ΠΕ02 – Φιλόλογους
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Αντιπρόεδρε,
Αξιότιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΕΠ, Αξιότιμοι Σύμβουλοι,
Ο Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΣΑΦ), με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη δημόσια εκπαίδευση, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και την αντίθεσή του στην πρακτική ανάθεσης του μαθήματος της Ιστορίας σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων, όπως αποφοίτους Ξένων Φιλολογιών και του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Επιπλέον, εκφράζει την ανησυχία του και την ρητή δυσαρέσκεια και άρνησή του στην ενδεχόμενη μείωση των ωρών διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο Γυμνάσιο και στο Ενιαίο Λύκειο.
Πιο αναλυτικά, η Ιστορία, όπως ρητά αποτυπώνεται στα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών (ΦΕΚ 4472/Β’/2021) δεν είναι ένα μάθημα μηχανικής απομνημόνευσης γεγονότων. Αντιθέτως, είναι ένα γνωστικό αντικείμενο που απαιτεί επιστημονική ακρίβεια, επιστημονική ανάλυση και σύνθεση κριτικής σκέψης, καλλιέργεια ιστορικής σκέψης, παιδαγωγική ευαισθησία, δεξιότητες που αποκτώνται μέσα από συστηματικές σπουδές και παιδαγωγική εξειδίκευση. Η ερμηνεία των ιστορικών πηγών, η ανάλυση της σχέσης αιτίου – αιτιατού, η συσχέτιση των ιστορικών φαινομένων και η επίδραση τους στον άνθρωπο και στις κοινωνίες του αναδεικνύουν το μάθημα της Ιστορίας ως το κατεχοξήν ανθρωπιστικό πεδίο διαμόρφωσης ιστορικής συνείδησης και ταυτότητας.
Οι φιλόλογοι (ΠΕ02) είναι οι μόνοι που έχουν φοιτήσει σε προγράμματα σπουδών που περιλαμβάνουν, υποχρεωτικά και σε βάθος, τα γνωστικά αντικείμενα της Αρχαίας, Μεσαιωνικής, Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, της Ιστορικής Γραμματείας, της Ιστορίας των Ιδεών, της Ιστοριογραφίας και των ερμηνευτικών προσεγγίσεων. Η κατάρτισή τους είναι τόσο επιστημονική όσο και παιδαγωγική, με πλήρη εξοικείωση με την ανάλυση ιστορικών πηγών, τη χρήση διδακτικών εργαλείων και τη μετάδοση της ιστορικής σκέψης στους μαθητές. Οι φιλόλογοι είναι οι μόνοι που έχουν σαφές και επαρκές διδακτικό υπόβαθρο για τη διδασκαλία της Ιστορίας και την επιτυχή επίτευξη των μαθησιακών στόχων του μαθήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το μάθημα της Ιστορίας διδάσκεται αποκλειστικά από τους δασκάλους, ΠΕ70, και δεν ανατίθεται σε πτυχιούχους άλλων κλάδων, γεγονός που αναδεικνύει τη λογική της ενιαιοποίησης του διδακτικού ρόλου σε γνωστικά αντικείμενα κρίσιμα για την ανάπτυξη της ιστορικής συνείδησης. Αντίστοιχα, παρότι πολλοί φιλόλογοι διαθέτουν τίτλους ξένων γλωσσών επιπέδου C2, δεν τους ανατίθεται η διδασκαλία της Ξένης Γλώσσας, διότι ο τίτλος επάρκειας δεν υποκαθιστά την επιστημονική και διδακτική εξειδίκευση.
Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, γιατί στην περίπτωση της Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να γίνεται αποδεκτό το αντίθετο; Πώς διασφαλίζεται η επιστημονική και παιδαγωγική εγκυρότητα, όταν τη διδασκαλία αναλαμβάνουν πτυχιούχοι χωρίς εξειδίκευση στο γνωστικό αυτό αντικείμενο και μάλιστα απόφοιτοι θετικών σχολών με εξειδίκευση στην επιστημολογία ως α΄ ανάθεση;
Η πρακτική αυτή θίγει τον επιστημονικό χαρακτήρα του μαθήματος και την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ανισότητες και αδικίες στους φιλολόγους, οι οποίοι διαθέτουν αποδεδειγμένη επάρκεια αλλά μένουν χωρίς ωράριο ή περιθωριοποιούνται. Παράλληλα, υπονομεύει τις ανθρωπιστικές επιστήμες στη σχολική πράξη, την ίδια στιγμή που οι κοινωνικές προκλήσεις απαιτούν ιστορική σκέψη, δημοκρατική παιδεία και κριτικό στοχασμό.
Καθίσταται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να τροποποιηθεί το ισχύον πλαίσιο αναθέσεων (ΦΕΚ 1136/Β’/2020), ώστε το μάθημα της Ιστορίας να ανατίθεται κατά προτεραιότητα και αποκλειστικά στους φιλολόγους ΠΕ02 με βάση:
- τη διδακτική επάρκεια και την επιστημονική κατάρτιση των φιλολόγων
- τη συνέπεια και συνέχεια της διδασκαλίας του μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες
- την ανάγκη προστασίας της ποιότητας της ιστορικής εκπαίδευσης, που κινδυνεύει από την κατακερματισμένη ανάθεση.
Σας γνωστοποιούμε επίσης, ότι ο κλάδος των φιλολόγων, ο οποίος αποτελεί πυλώνα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είναι και ο πολυπληθέστερος με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στον κλάδο της εκπαίδευσης.
Όσον αφορά στο μάθημα της Ιστορίας, δεν είναι απλώς ένα μάθημα του αναλυτικού προγράμματος. Είναι η μνήμη της κοινωνίας μας και η βάση του δημοκρατικού μας πολιτισμού. Ας φροντίσουμε να διδάσκεται με την επιστημονική και παιδαγωγική αρτιότητα που της αξίζει.
Παρομοίως, η ισχυρά φημολογούμενη μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών πλήττει όχι μόνο τη διδασκαλία ενός ανθρωπιστικού γνωστικού αντικειμένου, αλλά και την επαγγελματική μας υπόσταση και προοπτική.
Η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία είναι ο φορέας πολιτισμού, κριτικής σκέψης, γλωσσικής καλλιέργειας και σύνδεσης με την ιστορική συνείδηση. Μέσα από τα αρχαία κείμενα, οι μαθητές εξοικειώνονται με την εννοιολογική ακρίβεια, τη φιλοσοφία, τις αξίες και τα πολιτειακά ήθη της αρχαιότητας, τα οποία αποτελούν ζωντανό θεμέλιο του σύγχρονου ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Η υποβάθμιση του μαθήματος ακυρώνει στην πράξη τους διδακτικούς και παιδαγωγικούς στόχους που προβλέπονται στα επίσημα Αναλυτικά Προγράμματα του ΙΕΠ. Ταυτόχρονα, επηρεάζει αρνητικά την εργασιακή βιωσιμότητα εκατοντάδων αναπληρωτών φιλολόγων, που θεραπεύουν με συνέπεια την ανθρωπιστική παιδεία.
Η προστασία της ανθρωπιστικής παιδείας είναι δείγμα πολιτισμού και ουσιαστικής επένδυσης στη νέα γενιά.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω τεκμηρίωση και είμαστε βέβαιοι ότι θα σταθείτε με σοβαρότητα απέναντι στα παραπάνω ζητήματα.
Με βαθύτατη εκτίμηση,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΣΑΦ)
Η Πρόεδρος – Ζαχαριάδου Ευδοξία
Η Γενική Γραμματέας – Αλεξίου Φωτεινή – Αγάπη
Δείτε σχετικά
ΣΑΦ-Ανάθεση μαθήματος Ιστορίας: Επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας
Ανάθεση μαθήματος Ιστορίας Α’ Τάξης ΠΕΠΑΛ: Προστίθενται οι κλάδοι ΠΕ34 και ΠΕ40 στη Β’ Ανάθεση
Αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου | ΦΕΚ
ΦΕΚ: Αναθέσεις μαθημάτων ΠΕΠΑΛ
Πριν φύγετε
Προγραμματισμός εξετάσεων Γενικών Λυκείων και Λυκείων ΕΑΕ σχολ. έτους 2024-25 | Εγγραφο
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/aitima-saf-se-iep-gia-tin-apokleistiki-anathesi-tou-mathimatos-tis-istorias-stous-pe02-filologous/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.