Διαχείριση διαγραφών φοιτητών: Θέμα δικαιότερης εφαρμογής της διάταξης έθεσε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ο Σ. Παραστατίδης.
Διαχείριση διαγραφών φοιτητών
Το θέμα δικαιότερης εφαρμογής της διάταξης για την οριστική διαγραφή των φοιτητών που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο φοίτησης, έθεσε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ο υπεύθυνος Κοιν. Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Βουλευτής κος Στέφανος Παραστατίδης, κατά την συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης σήμερα στη Βουλή.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Στέφανος Παραστατίδης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε 3 βασικές αρχές που αποτελούν και το περίγραμμα των θέσεων του ΠΑΣΟΚ:
“1. Είμαστε υπέρ του καθορισμού ανώτατου χρονικού ορίου σπουδών, όπως άλλωστε πρώτο το ΠΑΣΟΚ νομοθέτησε με το άρθρο 33 του Ν.4009/2011 (νόμος Διαμαντοπούλου). Η συγκεκριμένη ρύθμιση όμως έδινε μεγαλύτερη ευχέρεια και ευελιξία στα Πανεπιστήμια για την εφαρμογή της, με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις σχετικές προβλέψεις των Οργανισμών των Ιδρυμάτων.
2. Στο πνεύμα αυτής της διάταξης επιμένουμε ότι δεν αποτελεί λύση η ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ εφαρμογή της ρύθμισης της κυβέρνησης της ΝΔ.
Η πολυτυπία των λόγων αλλά και του βαθμού υστέρησης των φοιτητών που υπερβαίνουν τον ανώτατο χρόνο φοίτησης, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με την λογική τού «μαζί με τα ξερά ας καούν και τα χλωρά”.
3. Υπερασπιζόμαστε το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων που πρέπει να έχουν λόγο στην εξειδίκευση εφαρμογής του μέτρου οριστικής διακοπής φοίτησης σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Γιατί πέρα από την σοβαρή θεσμική διάσταση, πρέπει να συνεκτιμηθούν και οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές, διοικητικές, διαχειριστικές και λειτουργικές συνθήκες κάθε ιδρύματος”
Στη συνέχεια ο Bουλευτής του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε προς την κυβέρνηση τρία ενδεικτικά ερωτήματα που αναδεικνύουν την ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη για εφαρμογή της σχετικής διάταξης, με τρόπο λειτουργικότερο και δικαιότερο με βάση και τις απόψεις των οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων.
“1ο. Φοιτητής με ν+2 έτη φοίτησης που χρωστάει ένα μάθημα και άλλος αντίστοιχα φοιτητής που χρωστάει τριάντα μαθήματα, αντιμετωπίζονται οριζόντια και διαγράφονται και οι δύο;
2ο. Φοιτητής με ν+2 έτη φοίτησης που παρουσιάζεται συστηματικά στις εξεταστικές και αντίστοιχα φοιτητής που δεν εμφανίζεται ποτέ πουθενά, αντιμετωπίζονται οριζόντια και διαγράφονται και οι δύο;
3ο. Φοιτητής με ν+2 έτη φοίτησης που παρουσιάζει μια έκτακτη προσωρινή δυσκολία που δεν προβλέπεται ήδη στο νόμο (για λόγους υγείας, εργασίας, άθληση) και αντίστοιχα φοιτητής που αδιαφορεί παντελώς, αντιμετωπίζονται οριζόντια και διαγράφονται και οι δύο;”
Σύμφωνα με τον κο Παραστατίδη η Yφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μακρή, η οποία εκπροσώπησε την κυβέρνηση, ενώ επέμεινε ότι η διάταξη θα πρέπει να εφαρμοστεί, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να προκύψουν αδικίες σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν προβλέπονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς όμως να διευκρινίσει πως αυτό θα επιτευχθεί.
Δείτε σχετικά
Ανώτατη διάρκεια φοίτησης: Χρονική υπέρβαση για σοβαρούς λόγους υγείας-Απόφαση Συγκλήτου ΟΠΑ
Διαγραφές φοιτητών: Τι ισχύει – Παράθεση νομοθετικού πλαισίου
Συσπείρωση Πανεπιστημιακών: Να καταργηθεί η νομοθεσία διαγραφής φοιτητών
Πριν φύγετε
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/diachirisi-diagrafon-foititon-dikaioteri-efarmogi-tis-diataxis-zitise-apo-to-ypourgeio-paideias-o-parastatidis/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.