Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Διαγνωστικές εξετάσεις για μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου – Ενημέρωση από το ΙΕΠ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Διαγνωστικές εξετάσεις για μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου: Σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων για το σχολικό έτος 2023-2024 – Ενημέρωση από το ΙΕΠ.

Διαγνωστικές εξετάσεις για μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) συνεχίζει τη διεξαγωγή των διαγνωστικών εξετάσεων για μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου (Ελληνική Pisa), στο πλαίσιο της νέας Πράξης με Κωδικό ΟΠΣ 6019204.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΙΕΠ

Οι εξετάσεις αυτές πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε εθνικό επίπεδο και αξιολογούν τις γενικές γνώσεις των μαθητών στη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά. Στόχος είναι η συλλογή πολύτιμων δεδομένων που συμβάλλουν στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη (2021-22, 2022-23 και 2023-24), συμμετείχε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα έως 6.000 μαθητών από κάθε βαθμίδα, προσφέροντας χρήσιμα συμπεράσματα για την εκπαιδευτική πολιτική.

Με τη νέα αυτή πρωτοβουλία, το ΙΕΠ συνεχίζει την προσπάθεια για τα σχολικά έτη 2024-2025, 2025-2026 και 2026-2027, διασφαλίζοντας ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν εργαλείο ενίσχυσης της εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων για το σχολικό έτος 2023-2024.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Διεξαγωγή εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα για τους/τις μαθητές/-τριες της ΣΤ’ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων και της Γ’ Τάξης των Γυμνασίων έχει ως στόχο την έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών/-τριών σε θέματα Γλώσσας – Κατανόησης Κειμένου και Μαθηματικών, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως αυτά αναφέρονται ή περιγράφονται στα σχετικά Προγράμματα Σπουδών. Απώτερος στόχος είναι η διαμόρφωση εισηγήσεων για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Κατά τα σχολικά έτη 2021-22 και 2022-23, οι εθνικές διαγνωστικές εξετάσεις υλοποιούνται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών/-τριών, το οποίο ορίζεται σε έως 6.000 μαθητές/-τριες για τη Στ’ Δημοτικού και έως 6.000 μαθητές/-τριες για τη Γ’ Γυμνασίου. Οι συμμετέχουσες σχολικές μονάδες (έως και 600 στον αριθμό) επιλέγονται βάσει στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

Οι εθνικές εξετάσεις διενεργούνται ταυτόχρονα στις επιλεγείσες σχολικές μονάδες σε ημέρα και ώρα που ορίζεται με Απόφαση του ΥΠΑΙΘ. Την ημέρα της εξέτασης, η Επιστημονική Επιτροπή διενεργεί ηλεκτρονική κλήρωση για την επιλογή των θεμάτων. Τα θέματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά και, με ευθύνη του/της Διευθυντή/-τριας της σχολικής μονάδας, εκτυπώνονται και διανέμονται σε έντυπη μορφή στους/στις μαθητές/-τριες. Οι απαντήσεις των μαθητών/-τριών σημειώνονται ανώνυμα σε ειδικά διαμορφωμένα έντυπα (απαντητικά δελτία), τα οποία αποστέλλονται νωρίτερα στα σχολεία. Τα έντυπα των απαντήσεων των σχολικών μονάδων συγκεντρώνονται και αποστέλλονται άμεσα στο ΙΕΠ, προκειμένου οι απαντήσεις να καταχωριστούν, μετά από σάρωση των απαντητικών δελτίων, σε ειδικά διαμορφωμένη βάση δεδομένων και να γίνει η στατιστική επεξεργασία τους. Η Επιστημονική Επιτροπή προβαίνει σε ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων και ενημερώνει το ΙΕΠ και την ΑΔΙΠΠΔΕ προκειμένου να συνταχθούν σχετικές προτάσεις προς το ΥΠΑΙΘ.

Δείτε επίσης

Εξετάσεις για Πρότυπα-Κλήρωση για Πειραματικά: Ενημέρωση για τις ημερομηνίες και τη διαδικασία 

Κλήρωση για τα Ωνάσεια Σχολεία στις 2 Μαΐου 2025 και στις 4 Μαΐου οι εξετάσεις | Ενημέρωση 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Γιορτάζουμε το Παιδικό Βιβλίο και την Αναγνωστική Απόλαυση

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply