Κυριακή, 13 Απριλίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Διεξαγωγή εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα για μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου 2024-25 | ΦΕΚ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Διεξαγωγή εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα για μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου 2024-25 – Η Υπουργική Απόφαση στο ΦΕΚ Β 1801/11-4-2025.

Διεξαγωγή εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 1801/11-4-2025 η Απόφαση υπ. αριθ. πρωτ. 38640/ΓΔ4 της Υπουργού ΠΑΙΘΑ κας Σοφίας Ζαχαράκη για τη διεξαγωγή σε εθνικό επίπεδο εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα (Ελληνική PIsa) για τους/τις μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών σχολείων και της Γ’ τάξης των Γυμνασίων για το σχολικό έτος 2024-2025.

Σκοπός των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα είναι η εξαγωγή πορισμάτων σχετικά με την πορεία της υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο και κατά τα σχολικό έτος 2024-2025, οι εξετάσεις σε εθνικό επίπεδο θα πραγματοποιηθούν σε αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών/τριών, το οποίο ορίζεται σε τουλάχιστον 6.000 μαθητές/τριες για τη ΣΤ’ Δημοτικού και τουλάχιστον 6.000 μαθητές/τριες για τη Γ’ Γυμνασίου. Οι συμμετέχουσες σχολικές μονάδες είναι τουλάχιστον 600, και συγκεκριμένα αριθμούν σε τριακόσια (300) Δημοτικά Σχολεία και τριακόσια(300) Γυμνάσια.

Δείτε το ΦΕΚ Β 1801/11-4-2025

Ακολουθεί το περιεχόμενο του ΦΕΚ

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Αντικείμενο της παρούσας απόφασης είναι η ρύθμιση θεμάτων που σχετίζονται με τη διεξαγωγή σε εθνικό επίπεδο των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα για το σχολικό έτος 2024-2025 και ιδίως η εποπτεία, οργάνωση και συντονισμός αυτών καθώς και ο ορισμός του αντιπροσωπευτικού δείγματος μαθητών/τριών που συμμετέχουν.

Άρθρο 2

Σκοπός

Σκοπός των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα είναι η εξαγωγή πορισμάτων σχετικά με την πορεία της υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο με βασική μονάδα ανάλυσης τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, έχοντας ως επίκεντρο την έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, των ικανοτήτων μάθησης και κριτικής σκέψης καθώς και των δεξιοτήτων των μαθητών/τριών στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, λαμβάνοντας υπόψη τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως εκείνα εξειδικεύονται στα Προγράμματα Σπουδών.

Άρθρο 3

Διεξαγωγή σε εθνικό επίπεδο των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα για το σχολικό έτος 2024-2025

1. Το σχολικό έτος 2024-2025 θα διενεργηθούν σε εθνικό επίπεδο εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τους/τις μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων και της Γ’ τάξης των Γυμνασίων σε θέματα που περιέχονται στα Προγράμματα Σπουδών των γνωστικών αντικειμένων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.

2. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ανώνυμα και δεν λαμβάνονται υπόψη από τους/τις εκπαιδευτικούς κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/τριών στα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα.

Άρθρο 4

Εποπτεία, οργάνωση και συντονισμός της διεξαγωγής σε εθνικό επίπεδο των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα

1. Την παιδαγωγική εποπτεία των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα έχει η Επιστημονική Επιτροπή της υπό στοιχεία 40405/ΓΔ4/17-04-2024 (Β’ 2371) υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία 17082/ΓΔ4/14-02-2025 (Β’ 867) υπουργική απόφαση, η οποία:

α) Επικαιροποιεί το υπάρχον θεωρητικό πλαίσιο, μετά από εισήγηση του/της Προέδρου της, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της κριτικής σκέψης,

β) καθορίζει τα επιμέρους χαρακτηριστικά των θεμάτων που θα χρησιμοποιηθούν στις Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα,

γ) επιβλέπει την πορεία συγγραφής των θεμάτων τα οποία εγκρίνει στην τελική τους μορφή,

δ) καθορίζει τη στρωματοποίηση του δείγματος,

ε) εισηγείται στην αρμόδια Ομάδα Έργου για το περιεχόμενο και τη μορφή των ειδικών απαντητικών φύλλων και

στ) συντάσσει την απολογιστική έκθεση των εξετάσεων.

2. Για τη διοργάνωση, τη διευκόλυνση, την παρακολούθηση και την επίλυση των θεμάτων σχετικών με τη διεξαγωγή των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα συγκροτείται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) Ομάδα Έργου της παρ. 2 του άρθρου 5, από στελέχη της Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε και του Ι.Ε.Π. έργο της οποίας είναι:

α) Ο σχεδιασμός των απαντητικών φύλλων βάσει εισήγησης της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής της παρ. 1,

β) ο έλεγχος αναγνωσιμότητας των ειδικών εντύπων,

γ) η εισήγηση του δείγματος για την διαμόρφωση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου,

δ) η αποστολή των θεμάτων,

ε) η διαχείριση αιτημάτων των σχολικών μονάδων και η επίλυση ζητημάτων προσβασιμότητας.

3. Τα θέματα των εξετάσεων επιλέγονται την ημέρα διεξαγωγής τους από την Επιστημονική Επιτροπή της παρ. 1 και αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από την Ομάδα Έργου της παρ. 2 του άρθρου 5 στις επιλεγείσες σχολικές μονάδες που συμμετέχουν στις εξετάσεις.

Άρθρο 5

Υλοποίηση σε εθνικό επίπεδο των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα σε επιλεγμένες σχολικές μονάδες

1. Κατά τα σχολικό έτος 2024-2025, οι εξετάσεις σε εθνικό επίπεδο θα πραγματοποιηθούν σε αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών/τριών, το οποίο ορίζεται σε τουλάχιστον 6.000 μαθητές/τριες για τη ΣΤ’ Δημοτικού και τουλάχιστον 6.000 μαθητές/τριες για τη Γ’ Γυμνασίου. Οι συμμετέχουσες σχολικές μονάδες είναι τουλάχιστον 600, και συγκεκριμένα αριθμούν σε τριακόσια (300) Δημοτικά Σχολεία και τριακόσια(300) Γυμνάσια.

2. Οι Διευθυντές/ντριες Εκπαίδευσης έχουν την ευθύνη της ομαλής διεξαγωγής των εξετάσεων στις σχολικές μονάδες της Διεύθυνσής τους και έχουν την υποχρέωση επίλυσης τυχόν διαδικαστικών προβλημάτων. Στην εξαιρετική περίπτωση που επιλεγείσα σχολική μονάδα αιτιολογημένα αδυνατεί να συμμετάσχει στις εξετάσεις, ιδίως λόγω τοπικών εορτασμών/αργιών ή σοβαρών κωλυμάτων ασθενείας των μαθητών/τριών ή των εκπαιδευτικών, αντικαθίσταται με ευθύνη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης από άλλη σχολική μονάδα ανάλογων χαρακτηριστικών ιδίως οργανικότητα, αναλογία μαθητών/τριών και ενημερώνονται άμεσα η Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και η Ομάδα Έργου που συγκροτείται στο πλαίσιο υλοποίησης της σχετικής πράξης με κωδικό ΟΠΣ 6019204 του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027».

3. Με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας Εκπαίδευσης για κάθε σχολική μονάδα που συμμετέχει στις εξετάσεις ορίζεται ένας/μία Σύμβουλος Εκπαίδευσης, ο/η οποίος/α καθοδηγεί και υποστηρίζει τις διαδικασίες για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

4. Ο/Η Διευθυντής/ντρια – Προϊστάμενος/η της σχολικής μονάδας, έχει την ευθύνη της διενέργειας των εξετάσεων στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα, καθώς και του ορισμού δύο (2) εκπαιδευτικών ως επιτηρητών/τριών σε κάθε αίθουσα εξετάσεων, εκτός της περίπτωσης των ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων όπου ορίζεται ένας/ μία επιτηρητής/τρια.

5. Οι εξετάσεις διενεργούνται ταυτόχρονα και εντός του διδακτικού ωραρίου στις επιλεγείσες σχολικές μονάδες, στην ημέρα και ώρα που θα οριστεί με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.). Ως εκ τούτου, δεν προκαλείται περαιτέρω δαπάνη. Τα θέματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις σχολικές μονάδες και, με ευθύνη του/της Διευθυντή/ ντριας – Προϊσταμένου/ης αυτών, εκτυπώνονται και διανέμονται σε έντυπη μορφή στους/στις μαθητές/τριες.

6. Η χρονική διάρκεια της εξέτασης ορίζεται σε εβδομήντα πέντε (75) λεπτά ανά γνωστικό αντικείμενο, με ενδιάμεσο ολιγόλεπτο διάλειμμα τριάντα (30) λεπτών. Προβλέπεται, επίσης, η συμπλήρωση σύντομου ανώνυμου ερωτηματολογίου συλλογής κοινωνικοδημογραφικών στοιχείων από τους/τις μαθητές/τριες μετά το τέλος της εξέτασης.

7. Οι μαθητές/τριες σημειώνουν τις απαντήσεις τους στα ειδικά διαμορφωμένα απαντητικά φύλλα, τα οποία αποστέλλονται νωρίτερα στις σχολικές μονάδες.

8. Τα απαντητικά φύλλα συγκεντρώνονται και αποστέλλονται αυθημερόν, με ευθύνη του/της Διευθυντή/ ντριας – Προϊσταμένου/ης της σχολικής μονάδας, στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Ακολούθως, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αποστέλλουν άμεσα ταχυδρομικά στο Ι.Ε.Π. τα απαντητικά φύλλα των σχολικών μονάδων της Διεύθυνσής τους, με σκοπό οι απαντήσεις να καταχωριστούν στην ειδικά διαμορφωμένη βάση δεδομένων του Ι.Ε.Π.

Άρθρο 6

Αξιοποίηση αποτελεσμάτων των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα που διενεργούνται σε εθνικό επίπεδο

1. Την ευθύνη για την επεξεργασία των δεδομένων και την εξαγωγή των αποτελεσμάτων έχει η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή της παρ. 1 του άρθρου 4.

2. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα αξιοποιούνται από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.) και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) για τη διατύπωση εισηγήσεων και προτάσεων οι οποίες απευθύνονται στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.) και αποσκοπούν:

α) στη βελτίωση των Προγραμμάτων Σπουδών, του εκπαιδευτικού υλικού, της διδακτικής μεθοδολογίας,

β) στην ενίσχυση της συμπεριληπτικής και αντισταθμιστικής εκπαίδευσης καθώς και γ)στην περαιτέρω ανάπτυξη εστιασμένων επιμορφωτικών δράσεων.

3. Διαμορφώνονται από την Επιστημονική Επιτροπή της παρ. 1 του άρθρου 4 και υποβάλλονται στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. προτάσεις εκπαιδευτικής πολιτικής για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η ισχύς της παρούσας εκκινεί από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Δείτε σχετικά

Διαγνωστικές εξετάσεις για μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου – Ενημέρωση από το ΙΕΠ 

Εξετάσεις για Πρότυπα-Κλήρωση για Πειραματικά: Ενημέρωση για τις ημερομηνίες και τη διαδικασία 

Κλήρωση για τα Ωνάσεια Σχολεία στις 2 Μαΐου 2025 και στις 4 Μαΐου οι εξετάσεις | Ενημέρωση 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Γιορτάζουμε το Παιδικό Βιβλίο και την Αναγνωστική Απόλαυση

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply