Δημόσιες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών μόνον μετά από άδεια Διευθυντή και Συλλόγου Διδασκόντων – Τι είπε η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα Ζέττα Μακρή.
Δημόσιες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών
Για να τοποθετηθούν δημόσια οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υπάρχει προηγουμένως η σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του σχολείου και του Συλλόγου Διδασκόντων, σύμφωνα με όσα είπε η Υφυπουργός ΠΑΙΘΑ κα Ζέττα Μακρή κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή του Βουλευτή του ΚΚΕ κου Ιωάννη Δελή με θέμα «Να σταματήσει τώρα η πειθαρχική δίωξη της δασκάλας του …. Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, ……», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “Όταν μιλάει κάποιος εκπαιδευτικός στο κοινό πρέπει να υπάρχει αυτή η άδεια. Αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται”.
Σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΚΚΕ η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής παρέπεμψε σε πειθαρχικό συμβούλιο μία Δασκάλα του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, η οποία τόνισε σε δημόσια δήλωσή της ότι είναι απολύτως αναγκαία για έναν μαθητή του σχολείου η βοήθεια του Σχολικού Νοσηλευτή, κάνοντας αναφορά στις τραυματικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει μια μακρόχρονη απουσία ενός παιδιού από το σχολείο.
Ακολουθεί ο διάλογος του Βουλευτή του ΚΚΕ με την Υφυπουργό ΠΑΙΘΑ επί του θέματος
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού): Θέλω να σας πω ότι οι εκπαιδευτικοί πράγματι μπορούν να μιλούν αλλά πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του διευθυντή του σχολείου και του συλλόγου διδασκόντων.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Σοβαρά;
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού): Ναι. Αυτός είναι ο νόμος. Σας ενοχλεί. Θα σας ενοχλούσε όμως αν οι δηλώσεις κάποιου εκπαιδευτικού ή κάποιας εκπαιδευτικού ήταν διαφορετικές από αυτά που πιστεύετε και θέλετε εσείς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Πρέπει να ρωτάνε εσάς πρώτα, δηλαδή, πριν μιλήσουν; Τι ακούμε!
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού): Και θα ερχόσασταν εδώ με ερώτηση για να ψέξετε το Υπουργείο -και ορθά- γιατί αφήσαμε εκπαιδευτικό, άνδρα ή γυναίκα, να κάνει δηλώσεις οι οποίες ήταν αντίθετες με αυτά που εσείς θέλετε. Λοιπόν, ο έλεγχος γίνεται για να διαπιστωθεί εάν ο διευθυντής ή ο σύλλογος διδασκόντων έδωσαν την απαιτούμενη άδεια. Όταν μιλάει κάποιος εκπαιδευτικός στο κοινό πρέπει να υπάρχει αυτή η άδεια. Αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Σοβαρά τώρα; Είναι δυνατόν να λέτε αυτά τα πράγματα;
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού): Αυτό ισχύει. Είναι γνωστό στους εκπαιδευτικούς, μην επιμένετε…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Δεν μπορεί ένας δάσκαλος να βγει και να μιλήσει;
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού): Να σας πω κάτι; Καταγράφεται η διαφωνία σας, καταγράφεται πάντοτε η διαφωνία σας σε οτιδήποτε γίνεται σύμφωνα με το νόμο, με τις διατάξεις…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Ακούτε τι λέτε;
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού): Μην με διακόπτετε τώρα. Είπατε ό,τι είχατε να πείτε, ας πω κι εγώ. Την καταγράφουμε τη διαφωνία σας, την γνωρίζουμε, αυτό δεν αλλάζει τη διάθεση του Υπουργείου μας να εφαρμόζει το νόμο.
Οι εκπαιδευτικοί μας, λοιπόν, οφείλουν και σε αυτό να συμμορφώνονται. Εάν διαπιστωθεί ότι δεν συμμορφώνονται, θα υπάρχουν άλλες αποφάσεις. Εάν διαπιστωθεί. Δεν επεμβαίνουμε, δεν ανακαλούμε τα έγγραφα -απάντησα και στον κ. Λαμπρούλη, πριν- δεν είναι δική μας δουλειά ο πειθαρχικός έλεγχος. Είναι, όμως, δουλειά των εκπαιδευτικών να εφαρμόζουν το νόμο.
Δείτε επίσης
Προσέφυγε στο ΣτΕ το Υπουργείο για τις αποφάσεις Εφετείων για μονιμοποίηση νεοδιόριστων του 2020
Ανιση μεταχείριση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών ειδικών κατηγοριών – Ερώτηση στη Βουλή
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/dimosies-topothetiseis-ekpaideytikon-monon-meta-apo-adeia-dieythinti-kai-sillogou-didaskonton/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.