Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με αυτισμό στη Θεσσαλονίκη: Τι συζητήθηκε στη Βουλή για το ζήτημα μετεγκατάστασης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με αυτισμό στη Θεσσαλονίκη: Τι συζητήθηκε στη Βουλή για το ζήτημα μετεγκατάστασης στα πλαίσια Επίκαιρης Ερώτησης.

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με αυτισμό στη Θεσσαλονίκη

Το ζήτημα της μετεγκατάστασης του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με αυτισμό στη Θεσσαλονίκη, συζητήθηκε στα πλαίσια Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλευτού Α΄ Θεσσαλονίκης της Κ.Ο. «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» κας Ράνιας Θρασκιά προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η κα Θρασκιά αναφέρθηκε στο σοβαρό κτιριακό πρόβλημα του σχολείου (βρισκόταν σε συστέγαση με το 2ο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πυλαίας – Χορτιάτη σε ένα ακατάλληλο κι επικίνδυνο κτίριο), το οποίο, μετά την χαρακτηριστική κυβερνητική αδράνεια και το «μπαλάκι» των ευθυνών μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων, όπως χαρακτηριστικά είπε, οδήγησε μοιραία στην αναστολή της λειτουργίας του.

Με δεδομένο ότι δεν τελεσφόρησε η προσωρινή λύση, η οποία προέβλεπε τη μετακίνηση των 16 μαθητών του σχολείου και των εκπαιδευτικών τους στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, αλλά προκρίθηκε ο διαμοιρασμός τους σε άλλες ήδη υπερκορεσμένες δομές, ρώτησε τον Υφυπουργό Εσωτερικών για την πορεία υλοποίησης της μόνιμης λύσης. Συγκεκριμένα, τον ρώτησε σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες προτίθεται να προβεί, και με ποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες βελτιωτικές εργασίες για τη μετεγκατάσταση του σχολείου στο κτίριο που παραχωρεί ο Δήμος Καλαμαριάς (πρώην 23ο Δημοτικό Σχολείο).

Ο κος Σπανάκης ενημέρωσε ότι πριν λίγες εβδομάδες το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση πρόθεσης χρηματοδότησης, ποσού 512.000 ευρώ, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος του Δήμου Καλαμαριάς κι ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης του τεχνικού δελτίου πράξης που υπέβαλε ο Δήμος, το συντομότερο δυνατόν.

Η κα Θρασκιά σχετικά με τη φράση του κου Σπανάκη «Το συντομότερο δυνατόν» αναφέρει:

“Kλείνοντας την πρωτολογία του, αναφορικά με την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης, «με μία απάντηση: το συντομότερο δυνατόν». «Το συντομότερο δυνατόν», λοιπόν, είναι η απάντηση της κυβέρνησης για το ακριβές χρονοδιάγραμμα. «Το συντομότερο δυνατόν», όταν για τα άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) μετράει η κάθε μέρα. Όταν πλήττεται καθημερινά η ψυχική τους υγεία, καθώς τα παιδιά με αυτισμό διακατέχονται από τεράστιο άγχος αλλαγής κι άρα είναι εξαιρετικά σημαντική η διατήρηση σταθερότητας τους περιβάλλοντός τους. «Το συντομότερο δυνατόν», όταν πλήττεται καθημερινά η ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη, ειδικά όταν βρίσκονται σε ένα περιβάλλον με παιδιά με διαφορετικές αναπηρίες, και παλινδρομούν ως προς την εξέλιξή τους. «Το συντομότερο δυνατόν», όταν οι μισοί μαθητές αναγκάζονται να παραμείνουν στο σπίτι. «Το συντομότερο δυνατόν», όταν δημιουργείται μια οδυνηρή κατάσταση για τους μαθητές με αναπηρία, τις οικογένειές τους, τους φροντιστές τους.

«Το συντομότερο δυνατόν», λοιπόν, επιλέγει ως απάντηση ο Υφυπουργός αναφερόμενος επιπροσθέτως, γενικόλογα, στη δευτερολογία του, σε «σχέδια» της κυβέρνησης που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Εμείς θα είμαστε εδώ, να παρακολουθούμε την εξέλιξη της διαδικασίας, να αγωνιζόμαστε για τη μόρφωση και την καθημερινότητα των μαθητών με αναπηρία. Όχι «το συντομότερο δυνατόν», αλλά τώρα, αύριο και κάθε μέρα!”

Αναλυτικά η απάντηση του κου Σπανάκη

“Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να απαντήσω για τη χρηματοδότηση, δεύτερον, για τις διαδικασίες και τρίτον για το χρονοδιάγραμμα, αφού πρώτα σας πω ότι η Κυβέρνησή μας -και αυτό νομίζω ότι δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς- έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τα Ειδικά Σχολεία ολόκληρης της χώρας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, τα τελευταία χρόνια, έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία και έναν προγραμματισμό για την αναβάθμιση των Ειδικών Σχολείων σε κάθε γωνιά της χώρας. Και ιδιαίτερα για τον νομό Θεσσαλονίκης, θα σας αναφέρω συγκεκριμένα πράγματα. Οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2024, δηλαδή πριν από λίγους μήνες. Ολοκληρώθηκαν με την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων του κτιριολογικού προγράμματος, έτσι προβλέπεται από τη διαδικασία, για τη συστέγασή του με το 7ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς.

Ο δήμος Καλαμαριάς, τώρα, τον Αύγουστο του 2024 ζήτησε από εμάς, από το Υπουργείο Εσωτερικών, χρηματοδότηση ποσού ύψους 512.000 ευρώ. Γιατί; Για τη μετεγκατάσταση του Ειδικού Σχολείου σε κτιριακές εγκαταστάσεις του 7ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, του πρώην -για να μην μπερδεύουμε τους συμπολίτες μας- 23ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς -όχι του 26ου που γράφετε στην ερώτησή σας- και έτσι περιγράφεται και το σχετικό τεχνικό δελτίο έργου του δήμου.

Άμεσα -προσέξτε για τις ημερομηνίες τώρα μιλάμε- τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο, δηλαδή πριν από λίγες εβδομάδες, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση πρόθεσης χρηματοδότησης για την υποβολή πρότασης από τον δήμο Καλαμαριάς και την ένταξη του έργου με τίτλο «Μετεγκατάσταση Ειδικού Σχολείου σε κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην 23ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Εσωτερικών του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025». Η δημόσια δαπάνη προϋπολογισμού του έργου ανέρχεται στο ποσό που ζήτησε ακριβώς ο δήμος, δηλαδή στις 512.000 ευρώ.

Επισημαίνω. Το εν λόγω έργο δεν αφορά μόνο στη μετεγκατάσταση του Ειδικού Σχολείου, αλλά και στην πραγματοποίηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων, προκειμένου να διαμορφωθούν οι υφιστάμενοι χώροι, ώστε αυτοί να καταστούν κατάλληλοι για τις ανάγκες των παιδιών.

Σήμερα, που μιλάμε, ο Δήμος Καλαμαριάς έχει ήδη υποβάλει το τεχνικό δελτίο πράξης. Βρισκόμαστε στην διαδικασία έγκρισής του. Γι’ αυτόν τον λόγο οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και σε συνεργασία με τον δήμο Καλαμαριάς, ώστε να καταλήξουν στην ταχύτερη και ασφαλέστερη λύση για την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης του Ειδικού Σχολείου και να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη φοίτηση των μικρών μαθητών.

Οι διαδικασίες έχουν τρέξει πολύ γρήγορα, σας είπα και ημερομηνίες. Οπότε, το συντομότερο δυνατό θα γίνει αυτή η μετεγκατάσταση.

Όπως γνωρίζετε οι δήμοι για την εκπλήρωση της αποστολής τους και για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους χρηματοδοτούνται ετησίως με τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους. Και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι προχθές με νομοθετική διάταξη, που φέραμε στη Βουλή και είναι σε συνέχεια συναντήσεως του Πρωθυπουργού με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και τον Πρόεδρο τον Λάζαρο Κυρίζογλου, Δήμαρχο δήμου της Θεσσαλονίκης πάνω από 220 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τις δικαστικές αποφάσεις πρόσθετη χρηματοδότηση θα δουν οι δήμοι της χώρας.

Στους δήμους δε του νομού Θεσσαλονίκης -και οφείλω να το πω και να ενημερώσουμε- έχει προγραμματιστεί να κατανεμηθεί από τους ΚΑΠ έτους 2024 συνολικό ποσό ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό δεν περιλαμβάνει και τα πρόσθετα. Άρα, είναι 8 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών τους δραστηριοτήτων και ποσό ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ για την επισκευή και συντήρηση σχολικών τους κτιρίων.

Αντίστοιχα ποσά είχαν αποδοθεί στους δήμους Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους και της συγκεκριμένης νομοθεσίας που υπάρχει. Υπάρχει το αυτοδιοίκητο.

Επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» από το οποίο τα τελευταία χρόνια οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης χρηματοδοτήθηκαν με συνολικό ποσό ύψους, περίπου, 16,2 εκατομμυρίων ευρώ για επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων, αύλειων χώρων, εκπόνηση μελετών και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες και κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Με την υπουργική απόφαση του 2020 μεταφέρθηκε από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ I» στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το έργο του Δήμου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ανέγερση τριθέσιου νηπιαγωγείου στην οδό Λαχανά», προϋπολογισμού 904.000 ευρώ”.

Δείτε επίσης

Στη Βουλή το θέμα προσλήψεων Β Φάσης ΕΕΠ-ΕΒΠ και οι αναφορές περί 5500-6000 Ψυχολόγων και Κοιν. Λειτουργών στα σχολεία 

Μακρή για κενά Σχολικών Νοσηλευτών: 17 ανάγκες κατέγραψαν Διευθύνσεις, 5 αιτήματα έστειλε ΠΔΕ στο Υπουργείο

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση