Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Εκπαιδευτικοί Γονείς Παιδιών με Αναπηρία Δύο Ταχυτήτων: Ιδια Ειδική κατηγορία – διαφορετική αντιμετώπιση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Εκπαιδευτικοί Γονείς Παιδιών με Αναπηρία Δύο Ταχυτήτων: Ίδια Ειδική κατηγορία – διαφορετική αντιμετώπιση – Αρθρο εκπαιδευτικών.

Εκπαιδευτικοί Γονείς Παιδιών με Αναπηρία Δύο Ταχυτήτων

Ακολουθεί άρθρο εκπαιδευτικών, το οποίο αφορά στην αδικία που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί γονείς παιδιών με αναπηρία, εξαιτίας του αποκλεισμού των διορισθέντων εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ των προηγούμενων ετών, που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, από το να  λογίζεται ο χρόνος απόσπασης τους ως χρόνος υπηρέτησης στην οργανική θέση, λόγω μη αναδρομικής ισχύος του άρθρου 17 του ν. 5128/2024  (Α΄118).

Το θέμα άπτεται όχι μόνο των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών αυτών αλλά και της στήριξης των οικογενειών τους. Με τη δημοσίευση του άρθρου, ευελπιστούν οι εκπαιδευτικοί,  ότι θα υπάρξει σημαντική συμβολή στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρμοδίων φορέων και θα προωθηθούν οι αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες που θα αποκαταστήσουν την παρούσα αδικία.

Ακολουθεί το άρθρο

Θέμα: Εκπαιδευτικοί Γονείς Παιδιών με Αναπηρία Δύο Ταχυτήτων.

Ίδια Ειδική κατηγορία – διαφορετική αντιμετώπιση

Με αφορμή το υπ. Αριθμ. 94121/Ε2/21-08-2024 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σχετικά με την υποβολή αιτήσεων απόσπασης για το διδακτικό έτος 2024-2025, έρχεται στο φως μια εξοργιστική και κατάφορη αδικία εις βάρος των εκπαιδευτικών που είναι γονείς παιδιών με αναπηρία. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να διαπιστώνουμε ότι από τους εκπαιδευτικούς που εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες, μόνο εκείνοι που διορίστηκαν τα έτη 2020-2022 αποκλείονται από τις ευεργετικές διατάξεις της πρόσφατα ψηφισθείσας τροπολογίας, εξαιτίας της έλλειψης αναδρομικής ισχύος, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας.

Η συγκεκριμένη τροπολογία αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα 50/1996, το οποίο αναγνωρίζει τις κατηγορίες εκπαιδευτικών που χρήζουν ειδικής στήριξης, κατατάσσοντάς τους στις λεγόμενες «ειδικές κατηγορίες». Ο τότε νομοθέτης, που ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε πλήρη κατανόηση των αναγκών αυτών των εκπαιδευτικών και θεσμοθέτησε μέτρα με διαχρονική ισχύ για την υποστήριξή τους.

Ωστόσο, η σημερινή και η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δείχνουν να αγνοούν αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αντιληφθεί και προνοήσει πριν από 28 χρόνια. Το 2020, μετά από πιέσεις και εκκλήσεις, ο νομοθέτης αναγνώρισε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί γονείς παιδιών με αναπηρία και προχώρησε σε μια τροπολογία που προσέφερε μόνο τη δυνατότητα απόσπασης, σαν να πρόκειται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες αυτές να είναι παροδικό και να διαρκεί μόνο ένα έτος. Το 2024, παρά τη θέσπιση μιας νέας τροπολογίας στον ίδιο νόμο, η αδικία παραμένει, καθώς οι εκπαιδευτικοί γονείς που διορίστηκαν την περίοδο 2020-2022 παραμένουν επιδεικτικά εκτός ειδικής κατηγορίας, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη που δικαιούνται.

Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί που αδικούνται από αυτή τη διάκριση δεν υπερβαίνουν τους 50 σε σύνολο άνω των 17.000 διορισμών, ενώ υπάρχουν κενές θέσεις σε όλες τις ειδικότητες και σχολεία, μετά από μια δεκαετία χωρίς διορισμούς. Αυτή η κατάσταση φανερώνει την πλήρη αποτυχία του νομοθέτη να επιδείξει την απαιτούμενη ενσυναίσθηση και να ανταποκριθεί με δικαιοσύνη στις ανάγκες αυτών των οικογενειών, που μάχονται καθημερινά για το αυτονόητο.

Παρόλα αυτά υπενθυμίζουμε ότι και όσοι ευεργετούνται και όσοι αδικούνται ανήκουν στην ίδια ομάδα. Οι δυσκολίες που περνούν καθημερινά οι άνθρωποι που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες έχουν οξύνει σε τέτοιο βαθμό την ενσυναίσθηση τους που είναι αδύνατον να χειροκροτήσουν διευκολύνσεις που δεν αφορούν όλους όσοι έχουν τις ίδιες ανάγκες ακόμη κι αν αφορούν τους ίδιους ατομικά.

Δείτε σχετικά

Διαμαρτυρία Αιρετών ΚΥΣΕΕΠ Γ. Μπουλμέτη και Β. Βούγια για την Εγκύκλιο αιτήσεων απόσπασης νεοδιόριστων ΕΕΠ-ΕΒΠ 

Εκπαιδευτικοί ΑμεΑ-επιστολή: Να έχει αναδρομική ισχύ η διάταξη “ο χρόνος απόσπασης ως υπηρέτηση οργανικής”, ζητούν από το Υπ. Παιδείας

Αιτήσεις αποσπάσεων νεοδιόριστων ΕΕΠ-ΕΒΠ ειδικών κατηγοριών: Aπό 23.08 μέχρι 26.08.2024 

Χρόνος απόσπασης υπηρέτηση οργανικής για νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς με αναπηρία 

Ο νόμος 5128/2024 για το Ψηφιακό Σχολείο με διατάξεις για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης σε ΦΕΚ 

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply