Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Για τις δικαστικές αποφάσεις για τις απεργίες-αποχές εκπαιδευτικών κατά της αξιολόγησης ενημερώνει το Υπ. Παιδείας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Για τις δικαστικές αποφάσεις για τις απεργίες-αποχές εκπαιδευτικών κατά της αξιολόγησης ενημερώνει το Υπουργείο Παιδείας με έγγραφο προς τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης.

Για τις δικαστικές αποφάσεις για τις απεργίες-αποχές κατά της αξιολόγησης ενημερώνει το ΥΠΑΙΘΑ

Για τις δικαστικές αποφάσεις επί των απεργιών-αποχών εκπαιδευτικών κατά της αξιολόγησης ενημερώνει για μια ακόμη φορά το ΥΠΑΙΘΑ, απαντώντας σε ερώτημα Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι το θέμα της συμμετοχής σε απεργίααποχή όλων των εκπαιδευτικών και των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ, από κάθε διαδικασία ή ενέργεια που συνδέεται με τη διαδικασία αξιολόγησης κρίθηκε τελεσίδικα από τα αρμόδια δικαστήρια ως προς τον παράνομο χαρακτήρα των απεργιών και την απαγόρευση συμμετοχής σε αυτές, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον.

Ακολουθεί το περιεχόμενο του εγγράφου

Μαρούσι, 22 Νοεμβρίου 2024

Αρ. Πρωτ. 140384/Ε3

ΠΡΟΣ: Τη Δ/νση Δ.Ε. Αχαΐας – mail@dide.ach.sch.gr

ΚΟΙΝ: 1. Περιφερειακές Δ/νσεις Π.Ε. & Δ.Ε. 2. Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπ/σης

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για κηρυχθείσες απεργίες-αποχές εκπαιδευτικών κατά της αξιολόγησης και δικαστικές αποφάσεις επί αυτών

ΣΧΕΤ.: 1. Η με αριθ. 452/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών

2. Η με αριθμό 477/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών

3. Η με αριθμό 45/2024 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κρήτης

4. Το υπ’ αριθ. 29287/Ε3/20-3-2024 έγγραφο με θέμα «Κοινοποίηση: α) της υπ’ αρ. 255/2024 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Ειδική Διαδικασία Περιουσιακών Διαφορών), β) της υπ’ αρ. 254/2024 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (τμήμα Εργατικών Διαφορών), γ) της υπ’ αρ. 227/2024 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Ειδική Διαδικασία Εργατικών Διαφορών – Απεργιακή Διαφορά) και δ) της υπ’ αρ. 195/2024 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Ειδική Διαδικασία Περιουσιακών Διαφορών – Εργατικά)»

5. Το υπ’ αριθ. 32280/Ε3/29-3-2024 έγγραφο με θέμα «Κοινοποίηση της υπ’ αρ. 74/2024 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων (Ειδική Διαδικασία Περιουσιακών Διαφορών)»

6. Το υπ’ αριθ. Φ.13.1/ΕΜΠ/1519/27-8-2024 έγγραφό σας με θέμα «Αίτηση ενημέρωσης» (αριθμ. πρωτ. εισερχ. εγγράφου ΚΠ ΥΠΑΙΘΑ 95831/Ε3/27-8-2024)

Σε συνέχεια των σχετικών 4 και 5 και σε απάντηση του σχετικού 6 με το οποίο ζητάτε ενημέρωση για όλες τις κηρυχθείσες απεργίες-αποχές των εκπαιδευτικών κατά της διαδικασίας της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, και τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί επί αυτών, σας ενημερώνουμε ότι για το εν θέματι ζήτημα έχουν εκδοθεί οι παρακάτω δικαστικές αποφάσεις (οι οποίες επισυνάπτονται):

Α) Η με αριθμό 452/2024 τελεσίδικη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Ειδική Διαδικασία Εργατικών Διαφορών-Απεργιακή Διαφορά), με την οποία το Δικαστήριο αναγνώρισε τον παράνομο και καταχρηστικό χαρακτήρα της από 10-05-2024 απεργιακής κινητοποίησης, που κήρυξε η Τριτοβάθμια Συνδικαλιστική Οργάνωση με την επωνυμία «Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων» (ΑΔΕΔΥ), ήτοι της απεργίας – αποχής όλων των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από κάθε διαδικασία ή ενέργειά, που συνδέεται με τη διαδικασία αξιολόγησης τόσο του ν. 4692/2020 (Α ́ 111) όσο και του ν. 4823/2021 (Α ́ 136) και των κατ’ εξουσιοδότηση τούτων κανονιστικών αποφάσεων, απαγόρευσε τη συνέχιση της παραπάνω απεργίας – αποχής, καθώς και την επανάληψή της στο μέλλον με το ίδιο αντικείμενο και υπό τις ίδιες συνθήκες, με απειλή χρηματικής ποινής σε βάρος της εναγομένης ποσού 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση της παραπάνω απαγόρευσης.

Β) Η με αριθμό 477/2024 τελεσίδικη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Ειδική Διαδικασία Εργατικών Διαφορών-Απεργιακή Διαφορά), με την οποία το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι η από 12-05-2024 απεργιακή κινητοποίηση, που κήρυξαν οι Δευτεροβάθμιες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις – μέλη της ΑΔΕΔΥ, με την επωνυμία «Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης» (Ο.Λ.Μ.Ε.) και «Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)», ήτοι η απεργία – αποχή όλων των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από κάθε διαδικασία ή ενέργειά, που συνδέεται με την εφαρμογή των διαδικασιών αξιολόγησης των ανωτέρω νόμων και των κατ’ εξουσιοδότηση τούτων κανονιστικών αποφάσεων, συνιστά παράνομη «πολιτική» απεργία, απαγόρευσε τη συνέχιση της παραπάνω απεργίας – αποχής, καθώς και την επανάληψή της στο μέλλον με το ίδιο αντικείμενο και υπό τις ίδιες συνθήκες, με απειλή χρηματικής ποινής σε βάρος των εναγομένων ποσού 6.000 ευρώ για κάθε παράβαση της παραπάνω απαγόρευσης.

Γ) Η με αριθμό 45/2024 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κρήτης, με την οποία το Δικαστήριο απέρριψε την έφεση της Πρωτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης με την επωνυμία «Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων (Ε.Λ.Μ.Ε. Χανιών)» κατά του Ελληνικού Δημοσίου, με αίτημα την εξαφάνιση της με αριθμό 74/2024 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων. Ειδικότερα, το Εφετείο Κρήτης δέχθηκε ότι α) οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν έχουν, κατά τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 30 παρ. 8 περ. β ́ του ν. 1264/1982, αρμοδιότητα να κηρύσσουν απεργιακές κινητοποιήσεις, β) οι συνδικαλιστικές οργανώσεις οφείλουν να καταθέσουν ενώπιον του Ο.ΜΕ.Δ. αίτηση διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου για τα αιτήματα της απεργίας, πριν την κήρυξή της και γ) ορθά απαγορεύθηκε η επανάληψη της επίδικης απεργίας – αποχής και στο μέλλον, επικυρώνοντας την κρίση του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου.
Από το διατακτικό των αποφάσεων των δικαστηρίων προκύπτει ότι το θέμα της συμμετοχής σε απεργία – αποχή όλων των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από κάθε διαδικασία ή ενέργεια που συνδέεται με τη διαδικασία αξιολόγησης τόσο του ν. 4692/2020 (Α ́ 111) όσο και του ν. 4823/2021 (Α ́ 136) και των κατ’ εξουσιοδότηση τούτων κανονιστικών αποφάσεων, κρίθηκε τελεσίδικα από τα αρμόδια δικαστήρια ως προς τον παράνομο χαρακτήρα των ως άνω απεργιών και την απαγόρευση συμμετοχής σε αυτές, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον, που κηρύχθηκαν από τη δευτεροβάθμια (ΟΛΜΕ) και την τριτοβάθμια (ΑΔΕΔΥ) συνδικαλιστική οργάνωση, που εκ του νόμου έχουν το δικαίωμα προκήρυξης απεργίας (ν. 1264/1982, άρθρο 30, παρ. 8β).
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ
Δείτε επίσης
Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply