Υποψήφιοι με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες: Τροποποιήθηκε η Απόφαση με τη διαδικασία εξέτασης στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Υποψήφιοι με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
Με την υπ. αριθ. πρωτ. Φ.251/142612/Α5 Απόφαση του Υπουργού ΠΑΙΘΑ κου Κ. Πιερρακάκη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 6527/28-11-2024, τροποποιείται η υπό στοιχεία Φ.251/22806/ Α5/26-2-2021 υπουργικής απόφασης «Εξέταση των υποψηφίων με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που αναφέρονται στο άρθρο 3 του ν. 3699/2008 (Α’ 199), καθώς και αυτών που πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» (Β’ 897).
Η τροποποίηση έχει να κάνει με την προσκόμιση από τους υποψήφιους της αξιολογικής έκθεσης των οικείων Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.).
Δείτε το ΦΕΚ Β 6527/28-11-2024
Αναλυτικά το περιεχόμενο του ΦΕΚ
ΑΠΟΦΑΣΗ
Αριθμ. Φ.251/142612/Α5
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Φ.251/22806/ Α5/26-2-2021 υπουργικής απόφασης «Εξέταση των υποψηφίων με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που αναφέρονται στο άρθρο 3 του ν. 3699/2008 (Α’ 199), καθώς και αυτών που πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» (Β’ 897).
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Έχοντας υπόψη:….
αποφασίζουμε:
Την τροποποίηση της υπό στοιχεία Φ.251/22806/ Α5/26-2-2021 υπουργικής απόφασης «Εξέταση των υποψηφίων με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που αναφέρονται στο άρθρο 3 του ν. 3699/2008 (Α’ 199), καθώς και αυτών που πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» (Β’ 897) ως ακολούθως:
Η παρ. Δ του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως εξής:
«Εξετάζονται γραπτά σε ξεχωριστή αίθουσα με δυνατότητα παράτασης χρόνου εξέτασης, οι υποψήφιοι που έχουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι) σε ποσοστό 67% και άνω, όσοι παρουσιάζουν διαταραχές (προβλήματα) ομιλίας – λόγου καθώς και προβλήματα επιληψίας.
Ειδικότερα:
α) Για όσους έχουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι) σε ποσοστό 67% και άνω καθώς και προβλήματα επιληψίας, η σχετική αίτηση υποβάλλεται στο Λύκειο κατάθεσης της Αίτησης-Δήλωσης για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις συνοδευόμενη από την αξιολογική έκθεση των οικείων Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), με την επιφύλαξη της παρ. Ε του παρόντος άρθρου. Η ανωτέρω απόφαση εκδίδεται από τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. λαμβάνοντας υπόψη τις γνωματεύσεις που χορηγούνται από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας της παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 4058/2012 (Α’ 63) στο πλαίσιο της συνεργασίας των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. με τα ΚΕ.Π.Α. και τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 4823/2021 (Α’ 136).
β) Για όσους παρουσιάζουν διαταραχές (προβλήματα) ομιλίας – λόγου η σχετική αίτηση υποβάλλεται στο Λύκειο κατάθεσης της Αίτησης-Δήλωσης για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις συνοδευόμενη από την αξιολογική έκθεση των οικείων Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), με την επιφύλαξη της παρ. Ε του παρόντος άρθρου.».
Πως ήταν η παράγραφος Δ του άρθρου 1
Δ) Εξετάζονται γραπτά οι υποψήφιοι που έχουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι) σε ποσοστό 67% και άνω και όσοι παρουσιάζουν προβλήματα λόγου και ομιλίας (δυσαρθρία, τραυλισμός) καθώς και προβλήματα επιληψίας.
Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στο Λύκειο κατάθεσης της Αίτησης Δήλωσης για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις συνοδευόμενη από γνωμάτευση η οποία χορηγείται από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΕΦΚΑ για όσους έχουν προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι) σε ποσοστό 67% και άνω καθώς και προβλήματα επιληψίας, ενώ για τα προβλήματα λόγου και ομιλίας (δυσαρθρία, τραυλισμός) απαιτείται γνωμάτευση από τα ΚΕΣΥ ή τα Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων του άρθρου 51 του ν. 4547/2018 ή τα πιστοποιημένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ).
Δείτε σχετικά
Εξέταση υποψηφίων με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες: 5 αλλαγές στην Υπουργική Απόφαση
Πανελλαδικές-εξέταση υποψηφίων με αναπηρία-ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες | Τροποποίηση απόφασης
Πανελλαδικές-νέα απόφαση: Εξέταση υποψηφίων με αναπηρία-ειδικές εκπ/κές ανάγκες-βλάβες άνω άκρων
ΦΕΚ: Εξέταση υποψηφίων με αναπηρία-ειδικές εκπ/κές ανάγκες-με βλάβες άνω άκρων για Πανελλαδικές
Πριν φύγετε
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/ipopsifioi-me-anapiria-kai-me-eidikes-ekpaideytikes-anages-tropopiithike-i-paofasi-me-ti-diadikasia-exetasis/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.