Τρίτη, 22 Απριλίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ισοτίμηση πτυχίων πρώην ΤΕΙ με πτυχία Πανεπιστημιακών Τμημάτων-Η θέση του Υπουργείου Παιδείας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ισοτίμηση πτυχίων πρώην ΤΕΙ με πτυχία Πανεπιστημιακών Τμημάτων-Η θέση του Υπουργείου Παιδείας όπως κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υφυπουργό Ν. Παπαϊωάννου.

Ισοτίμηση πτυχίων πρώην ΤΕΙ με πτυχία Πανεπιστημιακών Τμημάτων

Για το θέμα των αποφοίτων των πρώην Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και για την αντιστοίχιση και ισοτίμηση των πτυχίων τους με τα πτυχία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, ο Υφυπουργός ΠΑΙΘΑ κος Ν. Παπαϊωάννου απαντώντας στη Βουλή στα πλαίσια κοινοβουλευτικής Ερώτησης της Βουλευτού της Νέας Αριστεράς κας Μερόπης Τζούφη, κοινοποίησε τα πρακτικά της συζήτησης της με αριθμ. 749/30-03- 2025 Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλευτού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κας Ελένης Βατσινά.

Τι είπε ο Υφυπουργός ΠΑΙΘΑ

Ολα έγιναν σε μια νύχτα

“Ολη αυτή η διαδικασία της ένταξης των Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδιωτικών Ιδρυμάτων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα έγινε από τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κυριολεκτικά σε μία νύχτα. Καταστρατηγήθηκε όλη η ακαδημαϊκή διαδικασία που προβλέπεται για την αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών. Ήταν κάτι το οποίο εμφανίστηκε πραγματικά τόσο ξαφνικά, χωρίς καμία διαδικασία. Η τότε ΑΔΙΠ δεν συμμετείχε”.

Λύση στο αδιέξοδο

“Σήμερα, λοιπόν, καλούμαστε να δώσουμε λύσεις σε ένα πραγματικά ευαίσθητο, πολυπαραγοντικό και πολυπαραμετρικό ζήτημα, χωρίς το αρχικό θεσμικό πλαίσιο να μας δίνει καμία απολύτως διέξοδο”.

Προσεκτικά βήματα

“Εξετάζουμε προσεκτικά στο Υπουργείο όλες τις παραμέτρους του ζητήματος, αλλά με προσεκτικά βήματα, που γίνονται κατόπιν ενδελεχούς μελέτης και σχεδιασμού και όχι με βιασύνη και προχειρότητα. Επομένως, είναι προφανές ότι αυτό που είπα σημαίνει ότι δεν αφήνουμε στην τύχη τους αυτούς τους τετρακόσιους χιλιάδες αποφοίτους των πρώην ΤΕΙ”.

Το νομοθετικό πλαίσιο των συγχωνεύσεων

Με τους ν.4521/18, 4559/18 και 4589/19 και 4610/19, τα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, συγχωνεύτηκαν διά απορροφήσεως, με ένταξη των τμημάτων τους είτε σε υφιστάμενα πανεπιστήμια, είτε σε νέα πανεπιστήμια που δημιουργήθηκαν.

Ρύθμιση για όσους ήδη φοιτούσαν στα τμήματα των ΑΤΕΙ

Οι νόμοι είχαν διατάξεις με τις οποίες ρυθμιζόταν το θέμα, όσων ήδη φοιτούσαν στα τμήματα των ΑΤΕΙ, των Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Οι φοιτητές αυτοί είχαν δύο δυνατότητες: Μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στα μεταβατικά λειτουργούντα τμήματα και να λάβουν το πτυχίο του TΕΙ ή μπορούσαν να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Αυτό, ήταν δυνατόν να γίνει μόνον εφόσον ο φοιτητής δεν είχε υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων, που απαιτούνταν για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα, προσαυξανόμενο κατά τέσσερα εξάμηνα και εφόσον ο φοιτητής παρακολουθούσε -ενδεχομένως- επιπλέον μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου τμήματος πανεπιστημίου. Αυτό ίσχυε μόνον για όσους φοιτούσαν στα τμήματα των ΑΤΕΙ, την περίοδο που είχαμε την έναρξη ισχύος των νόμων, που προαναφέραμε.

Καμία πρόβλεψη στον νόμο για τους αποφοίτους των Τμημάτων αυτών

Για όσους ήδη είχαν αποφοιτήσει τη χρονική στιγμή που έχουμε την έναρξη της ισχύος των νόμων, δεν υφίσταται διάταξη που να προβλέπει τη δυνατότητα αποφοίτων των Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, από το 2000 και μετά, να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακού τμήματος.

Το πτυχίο που χορηγούνταν από τα τμήματα των ΤΕΙ, είναι βασικός τίτλος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης

Επίσης, δεν υπήρχε εξουσιοδοτική διάταξη για την έκδοση κανονιστικής πράξης, για την αυτόματη ή υπό προϋποθέσεις ισότιμη αντιστοίχιση των πτυχίων τους με πτυχία πανεπιστημιακού τμήματος. Ωστόσο, για τους αποφοίτους αυτούς ισχύει ό,τι ισχύει από το 2001 και μετά. Δηλαδή, το πτυχίο που χορηγούνταν από τα τμήματα των ΤΕΙ, είναι βασικός τίτλος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης. Με τον τίτλο αυτόν οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε ελληνικά ή ξένα πανεπιστήμια, με τις προϋποθέσεις, φυσικά, που ισχύουν εκάστοτε για τους πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης.

Τα πτυχία των πρώην ΑΤΕΙ διασφαλίζουν ότι οι κάτοχοί τους μπορούν να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο

Συνεπώς, οι κάτοχοι των πτυχίων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μετά την ένταξή τους στην ανώτατη εκπαίδευση, μπορούν να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές ή να προσληφθούν σε θέσεις του δημοσίου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα, με βάση και το π.δ.85/2022, το οποίο καθορίζει τα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου. Επομένως τα πτυχία των πρώην ΑΤΕΙ διασφαλίζουν ότι οι κάτοχοί τους μπορούν και τις σπουδές τους να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο, αλλά και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Στην αγορά εργασίας οι απόφοιτοι

Οι απόφοιτοι αυτοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται στην αγορά εργασίας. Εργάζονται με βάση το πτυχίο τους. Επίσης, με βάση το πτυχίο τους μπορούν να συνεχίσουν και τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο. Άρα, τα πτυχία δεν είναι άνευ ουσίας και άνευ αξίας, ούτε οι απόφοιτοι είναι σε ομηρία.

Δείτε επίσης

Υποδομές Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου: Τι απαντά στη Βουλή το Υπουργείο Παιδείας στα περί εγκατάλειψης 

Πολυτεχνική Σχολή στο ΕΛΜΕΠΑ-Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με έδρα το Ηράκλειο | Απόφαση 

Παράβολα ΑΣΕΠ: Αυξήσεις για αίτηση συμμετοχής και ένστασης για διαδικασίες πλήρωσης θέσεων

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply