Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Καταγραφή προβλημάτων Ειδικών Σχολείων Δυτικής Θεσσαλονίκης από τον ΣΕΕΠΕΑ Κεντρ. και Δυτ. Μακεδονίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Καταγραφή προβλημάτων Ειδικών Σχολείων Δυτικής Θεσσαλονίκης από τον Σύλλογο Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΣΕΕΠΕΑ) Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Καταγραφή προβλημάτων Ειδικών Σχολείων Δυτικής Θεσσαλονίκης

Τα σημαντικά κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα των Ειδικών σχολείων της Δυτικής Θεσσαλονίκης κατέγραψε ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΣΕΕΠΕΑ) Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και καλεί τους τοπικούς φορείς, το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να με τον χώρο της ειδικής αγωγής.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση του Συλλόγου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.)

Θεσσαλονίκη, 03/04/2025

Αρ. Πρωτ: 69

Πληροφορίες: email: seepeakm@gmail.com

Προς Σχολικές Μονάδες – ΚΕΔΑΣΥ – Μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ

Θέμα: Καταγραφή κτιριακών και λειτουργικών προβλημάτων Ειδικών Σχολείων Δυτικής Θεσσαλονίκης

Στην πλειοψηφία των ειδικών σχολείων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, οι συνθήκες λειτουργίας και τα κτίρια δεν πληρούν τις απαιτούμενες και απαραίτητες προδιαγραφές για την υποστήριξη των μαθητών αυτών, γεγονός που επιδεινώνει τη μαθησιακή διαδικασία και το εκπαιδευτικό – υποστηρικτικό έργο.

Στα πλαίσια των επαφών του συλλόγου στα ειδικά σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, καταγράψαμε τα εξής σημαντικά προβλήματα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε:

3ο ΕΔΣ Ευόσμου

Φοιτούν 47 μαθητές με ΔΑΦ και πολλαπλές αναπηρίες ξεπερνώντας την οργανικότητα του σχολείου (6/θέσιο), κατανεμημένοι σε  9 τμήματα σε 5 αίθουσες με αποτέλεσμα εννιά και δέκα μαθητές με ΔΑΦ και πολλαπλές αναπηρίες να εκπαιδεύονται σε 10 τ.μ. Η έλλειψη κατάλληλου χώρου και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως και η ανάγκη για εξατομικευμένα προγράμματα μάθησης, επηρεάζει άμεσα την εκπαιδευτική διαδικασία και τη συνολική υποστήριξη των μαθητών.

Η υπερσυγκέντρωση αυτή δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών. Η έλλειψη επαρκών υποδομών καθιστά αδύνατη την ασφαλή εκκένωση του σχολείου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως πυρκαγιά ή σεισμός. Οι μαθητές, αλλά και το προσωπικό του σχολείου, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, καθώς οι περιορισμένοι χώροι και η αυξημένη συγκέντρωση μαθητών δυσχεραίνουν την εκτέλεση των διαδικασιών ασφαλείας.

Επίσης, σε έναν μικρό χώρο εργάζονται δύο ειδικότητες ΕΕΠ μαζί, όπως είναι εργοθεραπευτής με νοσηλευτή, λογοθεραπευτής με ψυχολόγο και ο χώρος της κοινωνικής λειτουργού είναι μια μικρή παλιά αποθήκη χωρίς παράθυρα.

Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου έχει «υποσχεθεί» για την παραχώρηση μια αίθουσας εντός του σχολικού χώρου, ο οποίος δεν έχει δοθεί ακόμη.

13ο ΕΔΣ Κορδελιού –Ευόσμου

Φοιτούν 16 μαθητές, κατανεμημένοι σε τέσσερα τμήματα μέσα σε δύο αίθουσες. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης χώρου ειδικοτήτων.

Δεν υπάρχει χώρος Ψυχολόγου και Κοινωνικού Λειτουργού, όπως οφείλει να υπάρχει, γεγονός που δυσχεραίνει την υποστήριξη των μαθητών, την δημιουργία ομάδα γονέων κ.α.

Στην ίδια αίθουσα διδασκαλίας γίνονται παράλληλα δύο μαθήματα, για παράδειγμα μουσική και καλλιτεχνικά μαζί, με αποτέλεσμα να αποσπώνται οι μαθητές με αυτισμό, να προκαλείται άγχος και αναστάτωση και γενικότερα να μη διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

5ο ΕΔΣ Ευκαρπίας

Φοιτούν 61 μαθητές. Το κύριο κτιριακό πρόβλημα είναι η έλλειψη χώρου ειδικοτήτων.  Οι λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές διαθέτουν ένα ιδιαίτερα μικρό χώρο υποστήριξης και βρίσκονται στον ίδιο, ανεπαρκή, χώρο παράλληλα.

Επίσης, δεν υπάρχει ράμπα μετακίνησης μαθητών με αναπηρία και το ασανσέρ δεν βρίσκεται πάντα σε λειτουργία. Σημαντικό και καίριο  ζήτημα  είναι η έλλειψη Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού.

Ειδικό Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας

Το ειδικό Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας έχει δύο αίθουσες με τον ανώτερο αριθμό μαθητών. Ο εργοθεραπευτής και ο λογοθεραπευτής, έχουν διαμορφώσει τον χώρο εργασίας τους στις παλιές τουαλέτες του σχολείου και η κοινωνική λειτουργός έχει διαμορφώσει τον χώρο εργασίας της στον διάδρομο, χωρίζοντας τον χώρο με ένα θρανίο και μια τύπου βιβλιοθήκη.

ΕΕΕΕΚ Αγίου Αθανασίου

Φοιτούν 49 μαθητές , υπάρχουν 6 διδακτικές αίθουσες για 10 τμήματα..

Οι συνάδελφοι δίνουν πραγματικά μάχη καθημερινά, να εξασφαλίσουν πρώτα την ασφάλεια των μαθητών μέσα σε άκρως ακατάλληλα κτίρια, με έλλειψη προσωπικού και πολλές φορές βάζοντας οι ίδιοι χρήματα για την αγορά παιδαγωγικού υλικού. Ενόψει  περιόδου διαδικασίας νέων εγγραφών  τα σχολεία στην πλειοψηφία τους, δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στον αυξανόμενο αριθμό των μαθητών.

Ταυτόχρονα, οι γονείς βρίσκονται σε αβεβαιότητα, καθώς δεν γνωρίζουν σε ποιο σχολείο θα φοιτήσει το παιδί τους.

Οι υπεύθυνοι τοπικοί φορείς, το Υπουργείο Παιδείας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, θα πρέπει να ασχοληθούν επιτέλους με τον πολύπαθο χώρο της ειδικής αγωγής.

Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση και σοβαρή παρέμβαση από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ποιότητα της εκπαίδευσης των μαθητών με ειδικές ανάγκες.

Διεκδικούμε:

  • Οι Δήμοι, η Περιφέρεια, τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας-Εσωτερικών- Οικονομικών, να κάνουν άμεσα τις απαραίτητες μελέτες για την ίδρυση ειδικών σχολείων και να προχωρήσουν στην κατασκευή τους.
  • Καμία παραβίαση και υπέρβαση της οργανικότητας των σχολείων, με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν ολιγομελή τμήματα.
  • Άμεση κάλυψη των ειδικών σχολείων με όλο το απαραίτητο προσωπικό,  εκπαιδευτικούς και ειδικότητες ΕΕΠ/ΕΒΠ από την αρχή της σχολικής χρονιάς με μόνιμη και σταθερή εργασία.
  • Διεκδικούμε δημόσια δωρεάν παιδεία για τους μαθητές με αναπηρία, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας σε κατάλληλα κτίρια, με ασφάλεια.

Το ΔΣ του ΣΕΕΠΕΑ Κ&Δ Μακεδονίας

Δείτε επίσης

ΕΝΕΕΓΥΛ Αγίου Δημητρίου: Επείγουσα ανάγκη δροµολόγησης σχολικού λεωφορείου για τη µεταφορά µαθητών 

Σχετικά με τον 13ο και 14ο μισθό και τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και του Διοικητή της ΤτΕ

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply