Κατηγορία ΠΕ και ΤΕ: Διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών με παράθεση νομοθεσίας περί διάκρισης των κατηγοριών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).
Κατηγορία ΠΕ και ΤΕ
H κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) είναι σαφώς διακριτή από την κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και μάλιστα η κατηγορία ΤΕ έπεται της κατηγορίας ΠΕ κατά το προβάδισμα κατηγοριών, σύμφωνα με τα άρθρα 76, 77 και 97 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3852/2007), αναφέρει διευκρινιστική Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Υπηρεσιακή Κατάσταση υπαλλήλων», στην οποία παρατίθεται το άρθρο 97 του Υπαλληλικού Κώδικα (Υ.Κ.) αναφορικά με το προβάδισμα των κατηγοριών το οποίο ορίζει ότι: «Το προβάδισμα μεταξύ των υπαλλήλων καθορίζεται ως εξής: α) Μεταξύ υπαλλήλων που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες προηγούνται οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΕΘ και ακολουθούν κατά σειρά οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ, της κατηγορίας ΤΕ, της κατηγορίας ΔΕ και τέλος οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΥΕ…».
Επιπροσθέτως στην Εγκύκλιο παρατίθενται πάγια νομολογία (ΣτΕ 548/2016, 2616/2014, ΑΠ 522/2013), με βάση την οποία τα πτυχία των Α.Ε.Ι. δεν εξομοιώνονται, για κάθε συνέπεια, με τα πτυχία των Τ.Ε.Ι., παρότι αμφότερα εντάσσονται στην ανώτατη εκπαίδευση, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4485/2017 (Α΄114), η οποία ορίζει ότι: «2. Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από διακριτούς παράλληλους τομείς: α) τον πανεπιστημιακό τομέα, που περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια… και β) τον τεχνολογικό τομέα, που περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.)…».
Μάλιστα, σύμφωνα με το έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ. η ίδια η Τεχνολογική Εκπαίδευση διαφοροποιείται τόσο εντός της ίδιας αυτής βαθμίδας εκπαίδευσης (π.χ. Τ.Ε.Ι., Α.Τ.Ε.Ι., ισοτιμίες τίτλων σπουδών ΚΑΤΕΕ με ΤΕΙ, κ.ά.), οπότε και αβίαστα προκύπτει ότι αφενός οι απόφοιτοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης δεν απολαύουν όλοι άνευ ετέρου τα ίδια δικαιώματα και περαιτέρω οι απόφοιτοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης δεν είναι δυνατόν να εξομοιωθούν, για κάθε συνέπεια, με τους αποφοίτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης κατ΄αρχάς διότι το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα μέχρι την κατάργηση των Τ.Ε.Ι. δεν παρείχε αυτή τη δυνατότητα αλλά και προκειμένου να καταστούν πτυχιούχοι ΑΕΙ προβλέφθηκαν ειδικές διατάξεις με ειδικές πρόσθετες προϋποθέσεις, και επιπλέον θα θίγονταν δικαιώματα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, προκύπτει ότι, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η ένταξη των υπαλλήλων σε θέσεις κλάδου των οριζόμενων εκ του Υπαλληλικού Κώδικα κατηγοριών και η διατήρηση της διάκρισης και του προβαδίσματος των κατηγοριών αυτών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συστήματος της υπηρεσιακής εξέλιξης των υπαλλήλων και ειδικότερα όσον αφορά την τοποθέτηση προϊσταμένων κατόπιν επιλογής ή και σύμφωνα με τις διατάξεις περί αναπλήρωσης.
Προκύπτει, σε κάθε περίπτωση, η βούληση του νομοθέτη για διάκριση των κατηγοριών ΤΕ και ΠΕ, με προβάδισμα στην κατηγορία ΠΕ. Προς επίρρωση των ανωτέρω, στην περίπτωση της μετάταξης από θέση κλάδου της κατηγορίας ΤΕ σε θέση κλάδου της κατηγορίας ΠΕ, τηρουμένου του προβαδίσματος των κατηγοριών, η μετάταξη ορίζεται ως μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία.
Επισημαίνεται, δε, ότι, σε κάθε περίπτωση, η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, άνευ κατοχής βασικού τίτλου σπουδών από αυτούς που προβλέπονται ως απαιτούμενο τυπικό προσόν για τον διορισμό σε θέση κλάδου της ΠΕ κατηγορίας κατά τα ανωτέρω, δεν μπορεί να αποτελέσει τυπικό προσόν για την ένταξη υπαλλήλου στην ΠΕ κατηγορία, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται. Ωστόσο, ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών λαμβάνεται υπόψη για τη βαθμολογική εξέλιξη υπαλλήλου κατηγορίας ΤΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις του βαθμολογίου του Υπαλληλικού Κώδικα, και δύναται να ληφθεί υπόψη και για την μισθολογική του εξέλιξη εφόσον κριθεί συναφής, σύμφωνα με τις διατάξεις του μισθολογίου (ν. 4354/2015). Επίσης, σύμφωνα με πάγια νομολογία (ΣτΕ 548/2016).
Τέλος τα κατά κλάδους/ ειδικότητες προσόντα διορισμού/ πρόσληψης στους φορείς του Δημοσίου καθορίζονται με το «Προσοντολόγιο» (Π.Δ. 85/2022, όπως ισχύει). Ειδικότερα, τα άρθρα 3 και 4 του «Προσοντολογίου» ορίζουν, αντίστοιχα, ότι:
• «1. Θέσεις της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) είναι εκείνες για τις οποίες ως τυπικό προσόν διορισμού ή πρόσληψης ορίζεται το πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος ή σχολής πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμος ή ισότιμος τίτλος αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής. Για τους κλάδους και ειδικότητες της κατηγορίας ΠΕ των οποίων η ονομασία είναι ίδια με την ονομασία πτυχίου ή διπλώματος Α.Ε.Ι., προσόν διορισμού ή πρόσληψης ορίζεται το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά κλάδο και ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμος ή ισότιμος τίτλος αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής…».
• «1. Θέσεις της κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) είναι εκείνες για τις οποίες ως τυπικό προσόν διορισμού ή πρόσληψης ορίζεται το πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος ή σχολής τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Για τους κλάδους και ειδικότητες της κατηγορίας ΤΕ των οποίων η ονομασία είναι ίδια με την ονομασία πτυχίου ή διπλώματος Τ.Ε.Ι. προσόν διορισμού ή πρόσληψης ορίζεται το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά κλάδο και ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής…».
Δείτε σε μορφή pdf την Εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ. εδώ
Δείτε επίσης
Πτυχία ΤΕΙ: Δεν αποτελούν πτυχία ΑΕΙ αν αποκτήθηκαν προ του νόμου 2916/2001-Γνωμοδότηση ΝΣΚ
Πριν φύγετε
Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών ΕΑΠ: Οι προσφερόμενες θέσεις φοίτησης
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/katigoria-pe-kai-te-dieykrinistiki-egyklios-toy-yp-eswterikwn-me-parathesi-nomothesias-peri-dikrisis-twn-katigoriwn/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.