Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Μακρή για εξίσωση μόνιμων και αναπληρωτών: Δεν βρίσκονται σε συγκρίσιμη κατάσταση-Διαφορετικό το κανονιστικό πλαίσιο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μακρή για εξίσωση μόνιμων και αναπληρωτών: Δεν βρίσκονται σε συγκρίσιμη κατάσταση-Εχουν διαφορετικό κανονιστικό πλαίσιο – Τι ειπώθηκε στη Βουλή.

Μακρή για εξίσωση μόνιμων και αναπληρωτών

Κατά την άποψη του Υπουργείου Παιδείας δεν τίθεται θέμα και ζήτημα παραβίασης της αρχής της διάκρισης και πάντοτε λαμβάνουμε υπ’ όψιν τη θεμελιώδη αρχή της αναλογικότητας, που στην υφιστάμενη νομοθεσία υιοθετείται, απάντησε στη Βουλή η Υφυπουργός ΠΑΙΘΑ κα Ζ. Μακρή σε Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Αριστεράς κας Θ. Φωτίου με θέμα “Να εξισωθούν άμεσα οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί με τις μόνιμες για τις άδειες εγκυμοσύνης και μητρότητας”.

Η Υφυπουργός ΠΑΙΘΑ αναφερόμενη στη θέση του Υπουργείου σε ό,τι αφορά στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε:

“Απαγορεύει τη διάκριση σε βάρος των εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε σχέση με τους αντίστοιχους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, αλλά ουδόλως επιτάσσει την ίση μεταχείριση μεταξύ εργαζομένων ορισμένου χρόνου και εργαζομένων αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν βρίσκονται σε συγκρίσιμη κατάσταση.

Και, πράγματι, οι αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν βρίσκονται σε συγκρίσιμη κατάσταση”.

Οι διαφοροποιήσεις

Οι προσωρινοί αναπληρωτές προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για να καλυφθούν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί πάγιες και διαρκείς ανάγκες και καλύπτουν οργανικές θέσεις.

Εδώ θέλω να πω παρενθετικά κάτι που ξέχασα να το πω στην αρχή. Επειδή αναφερθήκατε στις άδειες που δίνονται, πρέπει να υπάρχει ενεργός σύμβαση εργασίας. Στους αναπληρωτές δεν υπάρχει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ένας αναπληρωτής μπορεί να μην ξαναπροσληφθεί.

Υπάρχει κι άλλη διαφορά. Όσο οι προσωρινοί αναπληρωτές πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ, προσλαμβάνονται για την κάλυψη συγκεκριμένης θέσης και για να εγκριθεί η δαπάνη της μισθοδοσίας τους επιλέξιμη θα πρέπει να την υπηρετήσουν τη συγκεκριμένη θέση. Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί ασκούν εκπαιδευτικά, αλλά και διοικητικά καθήκοντα. Ο μισθός τους είναι από τον τακτικό προϋπολογισμό και όχι από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σύμβαση των προσωρινών αναπληρωτών δεν μπορεί να ξεπερνά το ένα διδακτικό έτος από 1η Σεπτεμβρίου έως 30 Ιουνίου. Συνάπτεται η σύμβαση αυτή όταν αναλαμβάνουν υπηρεσία στη σχολική μονάδα που τοποθετούνται και λήγει αυτοδίκαια με τη λήξη του διδακτικού έτους.

Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν μόνιμη θέση που υπάρχει μέχρι την κατάργηση της οργανικής τους θέσης. Οι προσωρινοί αναπληρωτές έχουν σταθερές αποδοχές κάθε μήνα, ενώ οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν μισθό που διαμορφώνεται ανά διετία με βάση τα μισθολογικά τους κλιμάκια.

Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί μπορούν να καταλάβουν θέσεις ευθύνης, ανάλογα με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, όχι όμως οι προσωρινοί αναπληρωτές. Οι προσωρινοί αναπληρωτές δεν εξαιρούνται καθόλου, όσες φορές κι αν μας προσληφθούν. Οι μόνιμοι προσλαμβάνονται ως δόκιμοι, μονιμοποιούνται μετά από αξιολόγηση που επαναλαμβάνεται περιοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου.

Οι προσωρινοί αναπληρωτές δεν μπορούν να μετακινηθούν ή να μετατεθούν για κάλυψη εκπαιδευτικών λειτουργικών κενών ή αναγκών που προκύπτουν μετά την πρόσληψή τους. Είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν εκεί που έχουν προσληφθεί. Οι μόνιμοι και μετατίθενται και αποσπώνται.

Δεν θα κουράσω με άλλες λεπτομέρειες. Άρα δεν είναι σε συγκρίσιμη κατάσταση. Διαφέρουν ουσιωδώς ως προς το αντικείμενο, τη διάρκεια απασχόλησης, τις καλυπτόμενες ανάγκες, τις απολαβές, την πηγή χρηματοδότησης, τις μεταβολές της υπηρεσιακής κατάστασης.

Διαφορετικό κανονιστικό πλαίσιο

Ακολούθως η κα Μακρή επεσήμανε ότι υπάρχει διαφορετικό κανονιστικό πλαίσιο μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών, διότι υπάρχει διαφορετική σχέση εργασίας και πρόκειται για μια ρύθμιση που ίσχυε και εξακολουθεί να ισχύει.

Διαφορά μόνιμων και αναπληρωτών στις αναρρωτικές και στην άδεια ανατροφής τέκνου

Τέλος παρέθεσε τη διαφορά μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτριών στις αναρρωτικές άδειες και στην άδεια ανατροφής τέκνου.

Αναρρωτική άδεια μετά από μια σχετική γνωμάτευση.

Μόνιμη

Στις μόνιμες εκπαιδευτικούς η αναρρωτική άδεια χορηγείται με βάση τον Υπαλληλικό Κώδικα. Μπορεί, δηλαδή, να διαρκέσει τόσους μήνες όσα και τα έτη υπηρεσίας του υπαλλήλου. Και από τη διάρκεια αυτής της άδειας αφαιρείται το σύνολο των αναρρωτικών αδειών που έχει λάβει ο υπάλληλος μέσα στην προηγούμενη πενταετία.

Αναπληρώτρια

Όσον αφορά τώρα τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς που έχουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, η αναρρωτική άδεια χορηγείται με τον ίδιο τρόπο, όπως σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία υπαλλήλων που υπηρετούν στο δημόσιο με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Με τις ίδιες, λοιπόν, διατάξεις και πρόνοιες. Εφαρμόζονται, δηλαδή, τα άρθρα 657 και 658 του Αστικού Κώδικα, σύμφωνα με τα οποία αν συντρέχει σπουδαίος λόγος που εμποδίζει την παροχή εργασίας χωρίς την υπαιτιότητα του εργαζομένου, δικαιούται αναρρωτική άδεια μετ’ αποδοχών. Εάν εμφανιστεί ο σπουδαίος λόγος ή το εμπόδιο έναν χρόνο μετά την έναρξη της σύμβασης, η άδεια έχει διάρκεια έναν μήνα. Αν εμφανιστεί νωρίτερα, έχει διάρκεια δεκαπέντε ημέρες. Και στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς έχει διάρκεια δεκαπέντε ημέρες, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι η διάρκεια του διδακτικού έτους στο οποίο παρέχονται υπηρεσίες από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο είναι δέκα μήνες το μέγιστο, άρα η άδεια που δίδεται είναι δεκαπέντε ημέρες με αποδοχές, χωρίς να υπάρχει ούτε δυσμενέστερη ούτε ευμενέστερη μεταχείριση σε σχέση με εργαζόμενους με την ίδια νομική μορφή παροχής εργασίας.

Αδεια ανατροφής τέκνου.

Μόνιμη

Ο μόνιμος εκπαιδευτικός που είναι γονέας έχει μειωμένο διδακτικό ωράριο κατά δύο ώρες εβδομαδιαίως αν τα παιδιά του είναι ηλικίας μέχρι 2 ετών. Εναλλακτικά, ο εκπαιδευτικός που είναι γονέας εάν δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου, δικαιούται άδεια εννέα μηνών για την ανατροφή τέκνου.

Αναπληρώτρια

Αντιστοίχως, η μητέρα αναπληρώτρια εκπαιδευτικός είτε πλήρους είτε μειωμένου ωραρίου που έχει παιδί έως 2 ετών, έχει δικαίωμα χρήσης μειωμένου διδακτικού ωραρίου κατά δύο ώρες την εβδομάδα από το διδακτικό ωράριο που αναφέρεται στη σύμβασή της. Εάν δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου, δικαιούται άδεια με αποδοχές διάρκειας έως τριών μηνών και δεκαπέντε ημερών. Πρόκειται για τον ν. 4599/2019 Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε επίσης

9 προβλήματα στην Παιδεία που αποκρύπτονται και δεν λύνονται με κυριακάτικα τσιτάτα – Δήλωση Σ. Παραστατίδη 

Το φιάσκο των εκλογών Αιρετών: Η κατάρρευση της Ψηφιακής Κάλπης και οι ευθύνες του ΥΠΑΙΘΑ 

Εγκύκλιος 3ης Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – Διοργάνωση Εκδηλώσεων & Δράσεων 

Προσλήψεις από Ειδική Προκήρυξη 2024: 400 εκπαιδευτικοί Α/θμιας (226) και Β/θμιας (174)

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση