Νέα πειθαρχικά συμβούλια στο δημόσιο χωρίς Αιρετούς εκπροσώπους εργαζομένων – Παρουσιάστηκε η Νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Νέα πειθαρχικά συμβούλια στο δημόσιο
Με στόχο, σύμφωνα με την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η πειθαρχική δικαιοσύνη στο Δημόσιο να απονέμεται πολύ πιο γρήγορα (αναφέρθηκε σε 2.500 υποθέσεις, οι οποίες εξακολουθούν να λιμνάζουν σε 92 Πειθαρχικά Συμβούλια) και οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι να μην μένουν ατιμώρητοι, ο Υπουργός Εσωτερικών κος Θ. Λιβάνιος εισηγήθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2025, μια νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία έχει να κάνει με την εμπλοκή λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης σε ένα Κεντρικό Πειθαρχικό Οργανο, το οποίο θα αντικαταστήσει τα πενταμελή Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια του δημοσίου, στα οποία συμμετέχουν σήμερα δύο Αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζόμενων, ένας Δικαστής ή Εισαγγελέας ως Πρόεδρος, ένας Νομικός Σύμβουλος του Κράτους και ένα μέλος μόνιμος υπάλληλος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υπουργείου, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Περιφέρειας ή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.
Μ άλλα λόγια καταργείται η ύπαρξη και ο ρόλος των Αιρετών εκπροσώπων των εργαζόμενων στα νέα Πειθαρχικά Συμβούλια και σύμφωνα με την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου “το καινούργιο σχήμα θα εμπλέκει πολύ περισσότερο λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου που θα έχουν αυτό ως αποκλειστικό καθήκον και όχι πια συμβούλια των ιδίων των υπαλλήλων, διάσπαρτοι δικαστές, εισαγγελείς με παράλληλη απασχόληση, ενώ θέτουμε και καταληκτικά όρια για την έκδοση των τελεσίδικων αποφάσεων”.
Το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει για το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πειθαρχικού συστήματος των δημοσίων υπαλλήλων
Παρουσιάστηκαν σήμερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη, οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών που έχει ως αντικείμενο την αναμόρφωση του πειθαρχικού συστήματος των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, καθώς και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Δημοσίου.
Με το παρόν νομοσχέδιο επιδιώκεται:
Η επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας και η εξειδίκευση των στελεχών που είναι επιφορτισμένα για την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Προβλέπεται, σε αντικατάσταση των υφιστάμενων πειθαρχικών συμβουλίων, η σύσταση ενός νέου πειθαρχικού οργάνου που θα απαρτίζεται μόνο από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Το νέο όργανο, μετά την αποστολή του φακέλου με τα στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς της Διοίκησης, λειτουργώντας είτε σε τριμελή είτε σε πενταμελή σύνθεση, ανάλογα με τη βαρύτητα της υπόθεσης, θα αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό και οι αποφάσεις του θα προσβάλλονται μόνο στα αρμόδια δικαστήρια.
Παράλληλα, διατηρείται και ενισχύεται ο ρόλος και η εμπλοκή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην πειθαρχική διαδικασία.
Επίσης, αξιοποιούνται λύσεις που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία: δημιουργείται πληροφοριακό σύστημα για την παρακολούθηση της προόδου των υποθέσεων, που θα διαλειτουργεί με το «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης», και χρησιμοποιούνται εφαρμογές τηλεματικής, ώστε η πειθαρχική διαδικασία και οι συνεδριάσεις να διεξάγονται και εξ αποστάσεως για εξοικονόμηση χρόνου.
Τέλος, επέρχονται τροποποιήσεις στη διαδικασία η οποία εφαρμόζεται κατά την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης, ούτως ώστε να συντμηθούν χρονοβόρα βήματα και να τεθούν αυστηρές προθεσμίες σε κάθε στάδιο. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται και μηχανισμός ελέγχου της απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης, ενώ θεσπίζονται και μέτρα για την απόδοση ευθυνών σε περιπτώσεις αδικαιολόγητων καθυστερήσεων.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε για τα νέα Πειθαρχικά Συμβούλια
“Ξεκινάμε σήμερα τη χρονιά με μία πρωτοβουλία η οποία ουσιαστικά αφορά την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, μία μεταρρύθμιση η οποία έχει ως σκοπό η πειθαρχική δικαιοσύνη στο Δημόσιο να απονέμεται πολύ πιο γρήγορα και προφανώς οι επίορκοι πάλι να μην μένουν ατιμώρητοι και ταυτόχρονα οι αστοχίες να γίνονται σημεία προς αποφυγή και ταυτόχρονα αντικίνητρα προκειμένου ο πολίτης να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα.
Θέλω να θυμίσω ότι το θέμα αυτό με είχε απασχολήσει και πριν από μία δεκαετία και κάτι. Όταν ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τότε για πρώτη φορά είχαμε καταγράψει όλα τα εκκρεμή πειθαρχικά περιστατικά. Όμως η αλήθεια είναι ότι παρά την πρόοδο η οποία έχει συντελεστεί, σήμερα έχουμε παραπάνω από 2.500 υποθέσεις οι οποίες εξακολουθούν να λιμνάζουν σε 92 πειθαρχικά συμβούλια. Στις μισές, μάλιστα, ακόμα δεν έχει εκκινήσει η διαδικασία, η ανακριτική διαδικασία, δεν έχει οριστεί εισηγητής και πολλές φορές ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαδικασιών μπορεί να ξεπερνάει και τα πέντε χρόνια.
Προφανώς, αυτή η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή, γι’ αυτό και θα ακούσουμε τον Υπουργό Εσωτερικών να εισηγείται ένα καινούργιο σχήμα, το οποίο θα εμπλέκει πολύ περισσότερο λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου που θα έχουν αυτό ως αποκλειστικό καθήκον και όχι πια συμβούλια των ιδίων των υπαλλήλων, διάσπαρτοι δικαστές, εισαγγελείς με παράλληλη απασχόληση, ενώ θέτουμε και καταληκτικά όρια για την έκδοση των τελεσίδικων αποφάσεων.
Πιστεύω ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία συνιστά μια βαθιά πολιτική επιλογή που δηλώνει την άποψή μας για ταχύτητα, διαφάνεια, για πλήρη λογοδοσία στο Δημόσιο”.
Δείτε επίσης
Αίτημα πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα: Τρόπος υποβολής και διαχείριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες
Πιερρακάκης: Στόχος η ενίσχυση του ρόλου του Διευθυντή και η μείωση της γραφειοκρατίας στα σχολεία
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/nea-peitharxika-simvoulia-sto-dimosio-choris-airetous-ekprosopous-ergazomenon/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.