Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Παιδαγωγική της Συμπερίληψης & Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Η εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παιδαγωγική της Συμπερίληψης & Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου στον Αγιo Νικόλαο Κρήτης την Κυριακή 21.04.2024.

Στις 21 Απριλίου 2024 παρουσιάστηκε στο Minos Beach Art Hotel στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, το Βιβλίο «Παιδαγωγική της Συμπερίληψης & Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» και σε αυτόν τον συμβολικό χώρο ανάδειξης του τοπικού βιοφυσικού περιβάλλοντος, τοπικής αρχιτεκτονικής και πολιτισμού οι συγγραφείς του βιβλίου Αμαλία Φιλιππάκη και Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, ανέδειξαν, μέσα από το συγγραφικό τους έργο, την έννοια της «συμπερίληψης» σε ένα σχολείο για όλους.

Ακολουθεί η σχετική Ενημέρωση

“Παιδαγωγική της Συμπερίληψης & Περιβαλλοντική Εκπαίδευση”

Το 1964 στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχτεί τους πρώτους τουρίστες στην Κρήτη το ξενοδοχείο Minos Beach που σηματοδότησε την έναρξη του τουρισμού στην Κρήτη. Στην πορεία ο κήπος με την σπουδαία τοπική βιοποικιλότητα μετασχηματίστηκε σε ένα υπαίθριο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, αφού φιλοξένησε κατά καιρούς σπουδαίους καλλιτέχνες οι οποίοι φιλοτέχνησαν μοναδικά έργα τέχνης τα οποία παρέμειναν στο χώρο. Έτσι στην πορεία μετονομάστηκε σε Minos Beach Art Hotel.

Σε αυτόν τον συμβολικό χώρο ανάδειξης του τοπικού βιοφυσικού περιβάλλοντος, τοπικής αρχιτεκτονικής και πολιτισμού, παρουσιάστηκε στις 21-4-2024 το Βιβλίο «Παιδαγωγική της Συμπερίληψης & Περιβαλλοντική Εκπαίδευση». Οι συγγραφείς του βιβλίου Αμαλία Φιλιππάκη και Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, αναδεικνύουν μέσα από το συγγραφικό τους έργο την έννοια της «συμπερίληψης» σε ένα σχολείο για όλους. Ένα σχολείο που θα αποτελεί μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από την κάθε μορφή διαφορετικότητας. Διαφορετικότητα στις ικανότητες, στις ανάγκες, στο κοινωνικό υπόβαθρο, στην πολιτισμική κουλτούρα, κ.α.. Στις μέρες μας το φαινόμενο της άσκησης ενδοσχολικής βίας έχει πάρει τόσο ανησυχητικές διαστάσεις που οφείλουμε άμεσα να το αντιμετωπίσουμε σε βάθος. Τα περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς εκδηλώνονται συνήθως με θύματα μαθητές που βρίσκονται σε αδύναμη θέση. Έτσι καθίσταται επιτακτικό το χρέος των εκπαιδευτικών να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση των μαθητών αυτών, αλλά και να καλλιεργήσουν το αίσθημα αποδοχής της διαφορετικότητας στους μαθητές που συνήθως αποτελούν τους θύτες. Να καλλιεργήσουν στους μαθητές αυτούς την ενσυναίσθηση, την κατανόηση, την αποδοχή απέναντι σε κάθε παιδί που μπορεί να παρουσιάζει οποιασδήποτε μορφής υστέρηση (νοητική, σωματική, κοινωνική, κ.α.).

Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, ως ένα πεδίο εκπαίδευσης, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου της «Συμπερίληψης» μέσα από την αξιοποίηση των αξιών και των παιδαγωγικών αρχών και των διδακτικών προσεγγίσεων που προτείνει. Έτσι το βιβλίο «Παιδαγωγική της Συμπερίληψης & Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του κάθε εκπαιδευτικού που  θέλει να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

“Τα αγκαθωτά σύρματα που πληγώνουν τις παιδικές ψυχές» Έργο της διάσημης πολωνής καλλιτέχνιδος στο υπαίθριο Μουσείο μοντέρνας τέχνης στο Minos Beach Art Hotel

Την εκδήλωση οργάνωσε η κ. Φιλίτσα Πεδιαδίτη, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου και συντόνισε η κ. Δέσποινα Δρετάκη, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε. Λασιθίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κατσαγκόλης Αθανάσιος και εκ μέρους του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, η κ. Ατσαλή Άννα, Σύμβουλος Προσχολικής Εκπαίδευσης.  Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο κ. Νοβάκος, Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής & Ενταξιακής Εκπαίδευσης και η κ. Δρούγκα Έλσα, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Ιεράπετρας. Επίσης μετέφεραν τις εμπειρίες τους από την εκπαίδευση στην πράξη, οι εκπαιδευτικοί Ιωάννης Τσιντίκης, Φωτεινή Γωνιωτάκη &  Αναστασία Λασθιωτάκη. Τέλος η Συγγραφέας Αμαλία Φιλιππάκη απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις και ακολούθησε δημιουργική συζήτηση.

Δείτε επίσης

Η συμμετοχή του ΙΜΕΓΕΕ στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες 

Απονομή Επαίνου σε 3 εκπαιδευτικούς από τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη 

Ρύθμιση θεμάτων αντιμετώπισης ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού – Δράσεις και Προγράμματα

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply