Πρόγραμμα ΔΙΩΝΗ: Πρόληψη και Προαγωγή Υγείας Παιδιών και Εφήβων – Για τον παιδικό/μαθητικό πληθυσμό, για το σχολικό έτος 2024-2025.
Πρόγραμμα ΔΙΩΝΗ
Η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Τμήμα Γ΄ Ανάπτυξης Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και Πρόληψης του Υπουργείου Υγείας ενημερώνει για την ανάπτυξη, οργάνωση και υλοποίηση για τρίτο σχολικό έτος της παρέμβασης, του Υπουργείου Υγείας σε εθνικό επίπεδο, με θέμα: “Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας Παιδιών και Εφήβων – ΔΙΩΝΗ”, για τον παιδικό – μαθητικό πληθυσμό, για το σχολικό έτος 2024-2025.
Σκοπός της Παρέμβασης / Προγράμματος «ΔΙΩΝΗ»
Σκοπός της Παρέμβασης / Προγράμματος «ΔΙΩΝΗ», είναι η έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας και ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων.
Ειδικότερα οι στόχοι αυτού είναι:
1. Η προάσπιση και η παρακολούθηση της υγείας και της ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων.
2. Η διασύνδεση των Δημόσιων Τοπικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις οικογένειες και η δημιουργία σταθερής σχέσης και εμπιστοσύνης που να επιτρέπει τη διαχρονική και ολιστική φροντίδα των αναγκών υγείας των παιδιών και των εφήβων.
3. Η διασύνδεση με άλλες Μονάδες Υγείας σε τοπικό/περιφερειακό ή κεντρικό επίπεδο με συστηματικό τρόπο για την πλήρη κάλυψη των αναγκών υγείας των παιδιών και των εφήβων.
4. Η διασύνδεση των Δημόσιων Τοπικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις κοινοτικές δομές φροντίδας παιδιών στη προσχολική ηλικία και με τις Σχολικές Μονάδες στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους.
5. Η ανάπτυξη ολοκληρωμένης και συστηματικής παρέμβασης που θα έχει συνέχεια, συνέπεια και προοπτική, αξιοποιώντας και την κοινοτική προσέγγιση. Με αυτό τον τρόπο θα αμβλυνθούν οι ανισότητες στην υγεία, ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπου η Παρέμβαση / Πρόγραμμα «ΔΙΩΝΗ» διαμορφώθηκε ώστε να υλοποιηθεί κατά προτεραιότητα μέσω της κάλυψης παιδιών που δεν έχουν πρόσβαση σε παιδιατρικές υπηρεσίες υγείας, που διαβιούν με τις οικογένειές τους σε νησιωτικές, ορεινές, απομακρυσμένες περιοχές, κα. αλλά και που οι οικογένειές τους είναι σε δύσκολη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, πχ. Ρομά, μετανάστες, πρόσφυγες, διαβίωση σε υποβαθμισμένες περιοχές πόλεων, κ.λ.π. (ευαλωτότητα).
Από ποιους οργανώνεται και υλοποιείται το Πρόγραμμα
Η παρέμβαση / πρόγραμμα «ΔΙΩΝΗ», οργανώνεται και υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τις Υ.Πε., τις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας) και τις Τοπικές Ομάδες Υγείας – Τ.ΟΜ.Υ., κατά περίπτωση, τις κοινοτικές δομές φροντίδας παιδιών των ΟΤΑ – Παιδικοί Σταθμοί, κλπ.
Ο ρόλος του Υπουργείου Παιδείας
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, διασφαλίζεται η διενέργεια των επιμέρους παρεμβάσεων στις Εκπαιδευτικές Μονάδες, σε συνέχεια σχετικής έγκρισης εισόδου κλιμακίων που απαρτίζονται από Ιατρούς και Επαγγελματίες Υγείας που θα μετέχουν στη Παρέμβαση / Πρόγραμμα «ΔΙΩΝΗ».
Η παρέμβαση/πρόγραμμα θα υλοποιείται σε περιφερειακό επίπεδο σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης, καθώς και σε περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα και σε ειδικά νηπιαγωγεία/σχολεία και πάντοτε με τη συνεργασία του φορέα Π.Φ.Υ και της ομάδας υγείας με τη διεύθυνση της αρμόδιας ειδικής εκπαιδευτικής μονάδας/τάξης.
Οι ηλικίες των παιδιών και των εφήβων στους οποίους απευθύνεται η παρέμβαση/πρόγραμμα και θα εξετάζονται, είναι αυτές για τις οποίες προβλέπεται να συμπληρώνεται το Α.Δ.Υ.Μ., σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ 1296/ 2014), και αφορούν στο Νηπιαγωγείο και στις τάξεις Α΄ Δημοτικού, Δ΄ Δημοτικού, Α΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου. Λαμβάνοντας όμως υπόψη τις χρονικές περιόδους εγγραφής των παιδιών ανά σχολική βαθμίδα, ως χρονικό διάστημα πραγματοποίησης των παρεμβάσεων της προληπτικής εξέτασης των παιδιών και των εφήβων, ορίζεται η περίοδος από Ιανουάριο έως Ιούνιο 2025.
Διενέργεια προληπτικής ιατρικής εξέτασης των παιδιών και των εφήβων
Αυτό σημαίνει ότι η διενέργεια προληπτικής ιατρικής εξέτασης των παιδιών και των εφήβων γίνεται την προαναφερόμενη περίοδο, όπου ολοκληρώνεται η παρακολούθηση :
– των Παιδικών Σταθμών (για Α.Δ.Υ.Μ. εγγραφής σε Νηπιαγωγείο),
– του Νηπιαγωγείου (για Α.Δ.Υ.Μ. εγγραφής στη Α΄ τάξη Δημοτικού),
– της Γ΄ τάξης Δημοτικού (για Α.Δ.Υ.Μ. χρήσης στη Δ΄ τάξη Δημοτικού),
– της ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού (για Α.Δ.Υ.Μ. εγγραφής στη Α΄ τάξη Γυμνασίου) και της Γ΄ τάξης Γυμνασίου (για Α.Δ.Υ.Μ. εγγραφής στη Α΄ τάξη Λυκείου).
Οι παρεμβάσεις προληπτικής εξέτασης των παιδιών και εφήβων, σύμφωνα με το Α.Δ.Υ.Μ, θα οργανώνονται συλλογικά με τη συνεργασία των Σχολικών Μονάδων ή των τοπικών κοινοτήτων με τις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της περιοχής. Σε περίπτωση δυσπρόσιτων περιοχών προτείνεται η δημιουργία κλιμακίων από κεντρικές Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και/ ή υποστήριξη από στελέχη νοσηλευτικών μονάδων που βρίσκονται στην οικεία περιφερειακή ενότητα ή στην περιοχή ευθύνης των Υ.Πε.
Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την Εγκύκλιο ΕΔΩ
Δείτε επίσης
Πιλοτικό πρόγραμμα Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης για Παιδιά Ηλικίας 0 έως 6 ετών | ΦΕΚ
Εθνική Στρατηγική-Δικαιώματα ΑμεΑ: Συμπερίληψη στις βαθμίδες εκπ/σης-Πρώιμη παρέμβαση
Δράσεις Ενεργού Πολίτη: Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/programma-dioni-prolipsi-kai-proagogi-ygeias-paidion-kai-efivon-gia-ton-paidiko-mathitiko-plithismo-2024-25/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.