Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού: Επιμόρφωση 25.800 εκπ/κών από ΙΕΠ και ΕΚΠΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού: Επιμόρφωση 25.800 Εκπαιδευτικών από το ΙΕΠ και το ΕΚΠΑ – Ενδυνάμωση του σχολείου.

Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

 Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, συνεχίζεται η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, με τη δεύτερη φάση της επιμόρφωσης που αφορά περίπου 25.800 εκπαιδευτικούς.

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα, που στοχεύει στην πρόληψη και αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού (Ε.ΒΙ.Ε.), είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Το πρόγραμμα αφορά τους/τις υπεύθυνους/ες αποδέκτες/ριες αναφορών (διμελείς ομάδες) κάθε σχολικής μονάδας και συγκεκριμένα:

  • Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: τον/την διευθυντή/τρια ή τον/την προϊστάμενο/η της σχολικής μονάδας και έναν/μία εκπαιδευτικό.
  • Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: τον/την διευθυντή/τρια και τον/την σύμβουλο σχολικής ζωής.

Η επιμόρφωση θα είναι εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως και συνολικής διάρκειας 14 ωρών (7 ώρες σύγχρονης και 7 ώρες ασύγχρονης εκπαίδευσης). Οι 7 ώρες σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα υλοποιηθούν σε μία (1) ημέρα για την οποία θα χορηγηθεί στους/στις δικαιούχους επιμορφωτική άδεια και οι 7 ώρες ασύγχρονης εκπαίδευσης θα υλοποιηθούν το διάστημα από την έναρξη της επιμόρφωσης έως τις αρχές Μαΐου στην πλατφόρμα e-class του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ. Η επιμόρφωση των πρώτων 12 τμημάτων θα ξεκινήσει στις 27 Φεβρουαρίου 2025 και σταδιακά θα ολοκληρωθεί για όλα τα τμήματα μέχρι τις αρχές Μαΐου. Οι ακριβείς ημερομηνίες για κάθε τμήμα θα αποσταλούν προσωπικά στους/στις επιμορφούμενους/ες μέσω email, με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει στο ΙΕΠ.

Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Τι θα ακολουθήσει μετά

Μετά την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης των υπεύθυνων αποδεκτών αναφορών (διμελείς ομάδες), θα ακολουθήσει εξ αποστάσεως επιμόρφωση (σύγχρονη και ασύγχρονη) των Συμβούλων Εκπαίδευσης και των Υπεύθυνων Αγωγής Υγείας και σχολικών δραστηριοτήτων. Τέλος, θα διατεθεί επιμορφωτικό πρόγραμμα στο Moodle του ΙΕΠ ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τα Στελέχη Εκπαίδευσης, τους/τις Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν σε σχετικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με το ΙΕΠ η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός δεν είναι απλά εκπαιδευτικά ζητήματα—είναι κοινωνικά φαινόμενα που απαιτούν άμεση δράση. Μέσα από αυτήν την επιμόρφωση, παρέχονται στους/στις εκπαιδευτικούς εργαλεία, ώστε να συμβάλουν στη δημιουργία ενός σχολείου όπου κάθε παιδί νιώθει ασφάλεια, αποδοχή και σεβασμό.

Δείτε επίσης

Επιμορφωτικές δράσεις ΙΕΠ στην Κύπρο 25, 26 και 27 Φεβρουαρίου 2025 

Χρονοδιάγραμμα Πολλαπλού Βιβλίου: Yλοποίηση αξιολόγησης διδακτικών πακέτων έως Ιούλιο 2025 

Παραρτήματα ΝΠΠΕ: Kριτήρια, δείκτες και προϋποθέσεις Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών σπουδών

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply