Πρωθυπουργός για αλλαγές στα Πειθαρχικά Συμβούλια: Διαχρονική παθογένεια η ατιμωρησία των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων – Ακόμη και για σοβαρές υποθέσεις, ενώ συχνά καταλήγουν σε ποινές «χάδι».
Πρωθυπουργός για αλλαγές στα Πειθαρχικά
Στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη σύνθεση των Πειθαρχικών Συμβουλίων στον Δημόσιο Τομέα αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την σημερινή κυριακάτικη ανασκόπησή του για το κυβερνητικό έργο.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε για μια διαχρονική παθογένεια που υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Δημόσιο, η οποία έχει να κάνει με την ατιμωρησία των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, μιας και οι διαδικασίες στα Πειθαρχικά Συμβούλια διαρκούν από 3 έως 7 χρόνια, ακόμη και για σοβαρές υποθέσεις, ενώ συχνά καταλήγουν σε ποινές «χάδι».
Εξ αυτού του λόγου, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, στο εξής θα λειτουργούν ολιγομελή Πειθαρχικά Συμβούλια με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, τα οποία θα στελεχώνονται αποκλειστικά και μόνο από στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και όχι από τους ίδιους τους υπάλληλους. Επίσης θα δημιουργηθεί κεντρικό ψηφιακό μητρώο ιχνηλάτησης της έναρξης και της λήξης κάθε υπόθεσης, ώστε να παρακολουθείται η διάρκεια της εξέλιξης και κατάληξής της και τίθενται καταληκτικά όρια για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, με στόχο οι διαδικασίες να ολοκληρώνονται σε 3 μήνες. Ενώ ταυτόχρονα αφαιρούνται περιττά στάδια στη διαδικασία και αυστηροποιούνται οι κυρώσεις.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού
“Η ατιμωρησία των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων είναι μια διαχρονική παθογένεια που υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Δημόσιο. Δικαίως αγανακτούν, όταν οι διαδικασίες στα πειθαρχικά συμβούλια διαρκούν από 3 έως 7 χρόνια, ακόμη και για σοβαρές υποθέσεις, ενώ συχνά καταλήγουν σε ποινές «χάδι». Το θέμα αυτό με είχε απασχολήσει και πριν από μια δεκαετία και κάτι, όταν ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τότε, για πρώτη φορά είχαμε καταγράψει όλα τα εκκρεμή πειθαρχικά περιστατικά. Όμως η αλήθεια είναι ότι παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, σήμερα έχουμε παραπάνω από δυόμισι χιλιάδες υποθέσεις, οι οποίες εξακολουθούν να λιμνάζουν σε 92 πειθαρχικά συμβούλια, στις μισές μάλιστα ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η ανακριτική διαδικασία, δεν έχει οριστεί εισηγητής και πολλές φορές ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαδικασιών μπορεί να ξεπερνά και τα πέντε χρόνια.
Προχωράμε, λοιπόν, σε αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων του δημοσίου: στο εξής, θα λειτουργούν ολιγομελή πειθαρχικά συμβούλια με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση με τα ζητήματα αυτά, τα οποία θα στελεχώνονται αποκλειστικά και μόνο από στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και όχι από τους ίδιους τους υπάλληλους. Δημιουργείται κεντρικό ψηφιακό μητρώο ιχνηλάτησης της έναρξης και της λήξης κάθε υπόθεσης ώστε να παρακολουθείται η διάρκεια της εξέλιξης και κατάληξής της, θέτουμε καταληκτικά όρια για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, με στόχο οι διαδικασίες να ολοκληρώνονται σε 3 μήνες. Ενώ ταυτόχρονα αφαιρούνται περιττά στάδια στη διαδικασία και αυστηροποιούνται οι κυρώσεις. Θέλουμε το Δημόσιο να λειτουργεί με διαφάνεια και λογοδοσία, ανταμείβοντας τους καλούς δημόσιους υπαλλήλους, αλλά επιβάλλοντας δίκαιες και ουσιαστικές κυρώσεις για τους λίγους που καταπατούν τον όρκο τους”.
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/prothipourgos-gia-allages-sta-peitharchika-diachroniki-pathogeneia-i-atimorisia-ton-epiorkon-ipallilon/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.