Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Σχετικά με τις άδειες αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ΕΕΠ-ΕΒΠ: Ερώτηση στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σχετικά με τις άδειες αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ΕΕΠ-ΕΒΠ: Ερώτηση στη Βουλή από τη Βουλευτή κα Σοφία Ασημακοπούλου της Ελληνικής Λύσης.

Σχετικά με τις άδειες αναπληρωτών

Ερώτηση κατατέθηκε στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση σχετικά με το θέμα “Σχετικά με τις άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού”.

Η Βουλευτής κα Σοφία Ασημακοπούλου ρωτά τους Υπουργούς ΠΑΙΘΑ και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αν προτίθενται να παρέμβουν, ώστε να εξισωθούν τα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών (εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π.) για να αρθεί η άδικη μεταχείριση των αναπληρωτών και οι μητέρες αναπληρώτριες να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα με τις μόνιμες συναδέλφους τους.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 06/12/2023

Της: ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑΣ – ΧΑΪΔΩΣ Βουλευτού Β’ Πειραιώς

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης – Τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τις άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού»

Κύριοι Υπουργοί,

Οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ & ΕΒΠ) ξεπέρασαν τις 50.000 έως τις 30/11/2023. Πέρυσι ξεπέρασαν τις 60.000. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς οι οποίοι στηρίζουν εδώ και πολλές δεκαετίες τη δημόσια εκπαίδευση. Στην πραγματικότητα οι αναπληρωτές «αναπληρώνουν τους εαυτούς τους». Χωρίς να είμαστε πολύ μακριά από την πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε την άποψη ότι πρόκειται για «μη μονιμοποιημένους μόνιμους». Όμως, όσον αφορά στις πάσης φύσεως άδειες (αναρρωτικές άδειες, τις άδειες μητρότητας και ανατροφής τέκνων), θεωρούμε ότι αδικούνται κατάφωρα, καθώς η ελληνική νομοθεσία δεν έχει εξασφαλίσει την ίση μεταχείριση μεταξύ αυτών και των μόνιμων εκπαιδευτικών. Πρόσφατα, αναπληρώτρια νηπιαγωγός, τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας της σε Νηπιαγωγείου στου Ζωγράφου, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι της και να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες για να καταγραφεί το ατύχημα ως εργατικό. Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας την ενημέρωσε ότι, μετά τις πρώτες 15 ημέρες αναρρωτικής άδειας, παύει να έχει δικαίωμα σε επιπλέον άδεια (παρόλο που χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερη άδεια κατά τους γιατρούς), καθώς δεν προσμετράται η προϋπηρεσία της και παύει η μισθοδοσία της.

Σε άλλο περιστατικό, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής που υπηρετούσε σε παράλληλη στήριξη σε Δημοτικό Σχολείο της Μυκόνου και είχε αναλάβει ένα παιδί με αυτισμό που σε μία έντονη κρίση του, (εν ώρα εργασίας δηλαδή), την κλώτσησε, με αποτέλεσμα να της προκαλέσει εξάρθρωση επιγονατίδας. Το Κέντρο Υγείας της περιοχής την παρέπεμψε σε ιδιώτη ορθοπεδικό, ο οποίος την ενημέρωσε πως οι εξετάσεις δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο νησί, επομένως αναγκάστηκε να ταξιδέψει στον τόπο κατοικίας της. Χρειάστηκαν τρεις -τουλάχιστον- μήνες αποθεραπείας, ενώ η αναρρωτική άδεια ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός είναι μόλις δεκαπέντε ημέρες. Για τις υπόλοιπες ημέρες αφαιρούνται μόρια προϋπηρεσίας, ένσημα και χρήματα από τη μισθοδοσία της. Δηλαδή, όχι μόνο δεν αποζημιώθηκε, αλλά χρεώθηκε όλα τα ιατρικά και μεταφορικά έξοδα. Όσον αφορά στην άδεια μητρότητας, για τις μόνιμες εκπαιδευτικούς προβλέπονται πέντε (5) μήνες άδεια, δύο (2) μήνες άδεια κυήσεως και τρεις (3) μήνες άδεια λοχείας. Για τις αναπληρώτριες συναδέλφους τους, ο νόμος προβλέπει δύο (2) μήνες κυήσεως και μόλις 2 1/4 μήνες λοχείας. Η άνιση μεταχείριση υφίσταται και ως προς την άδεια ανατροφής τέκνου. Οι αναπληρώτριες μητέρες εκπαιδευτικοί δύνανται να λάβουν άδεια τρεισήμισι μηνών, ενώ οι συνάδελφοι του μόνιμοι εκπαιδευτικοί εννέα (9) μήνες.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να παρέμβετε, ώστε να εξισωθούν τα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών (εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π.) για να αρθεί επιτέλους η άδικη μεταχείριση των αναπληρωτών;
  2. Προτίθεστε να παρέμβετε ώστε οι μητέρες αναπληρώτριες να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα με τις μόνιμες συναδέλφους τους;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Δείτε επίσης

Οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ΕΕΠ-ΕΒΠ ξεπέρασαν τις 50.000 έως 30.11.2023 

Οι 8.794 προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ έως 28.11.2023 ανά κλάδο-δομή και Φάση πρόσληψης 

Αδειες μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ και ποιος τις χορηγεί 

Αδειες εκπαιδευτικών ΑμεΑ-Ωράριο: Ολο το νομοθετικό πλαίσιο 

Οδηγός νέου αναπληρωτή: Γενικές οδηγίες-Πριν και μετά την πρόσληψη-Προς την απόλυση 

Πως μπορώ να βρω σχολικές μονάδες της χώρας: Χάρτης Μονάδων ΠΣΔ-Οδηγίες χρήσης 

Πως προσλαμβάνονται οι αναπληρωτές: Το νομοθετικό πλαίσιο πρόσληψης και τοποθέτησης από το Υπ. Παιδείας

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση