Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Τα μυστικά της Μόνα Λίζα-to sakidio: Μια εκπαιδευτική πρόταση για την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τα μυστικά της Μόνα Λίζα-to sakidio: Μια εκπαιδευτική πρόταση για την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης που εορτάζεται στις 15 Απριλίου-Υλικό διδακτικής αξιοποίησης.

Τα μυστικά της Μόνα Λίζα

Δύο εκπαιδευτικοί, ο Δημήτρης Αίσωπος και η Ευτυχία Πλακαρού δημιούργησαν To Sakidio, ένα κανάλι στο YouTube με εκπαιδευτικά βίντεο για μικρούς και μεγάλους και θέματα από διάφορους τομείς της σχολικής αλλά και της κοινωνικής ζωής.

Για κάθε βίντεο υπάρχει και προτεινόμενο υλικό διδακτικής αξιοποίησής και με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης -15 Απριλίου – κοινοποίησε τη δική του εκπαιδευτική πρόταση για την ημέρα.

Τα μυστικά της Μόνα Λίζα

Το περίφημο έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μας εμπνέει και μας καλεί ν’ ανακαλύψουμε τα μυστικά του! Η “Μόνα Λίζα” αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα έργα του Ιταλού Ζωγράφου Λεονάρντο ντα Βίντσι. Αντιπροσωπεύει έναν από τους πιο μυστηριώδεις και ενδιαφέροντες χαρακτήρες στην ιστορία της τέχνης. Η απαράμιλλη τεχνική του ντα Βίντσι και η εκπληκτική λεπτομέρεια στην απεικόνιση των χαρακτηριστικών της γυναίκας συνθέτουν ένα έργο που συνεχίζει να εκπλήσσει και να εμπνέει τους θεατές σε όλο τον κόσμο. Από την μυστηριώδη ματιά της μέχρι το ασυνήθιστο χαμόγελο, η “Μόνα Λίζα” παραμένει ένα αριστούργημα που προκαλεί αναρίθμητες ερμηνείες και συζητήσεις για τη σημασία και το μυστήριο του έργου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου για να τιμήσει την ημέρα γενεθλίων του μεγαλύτερου καλλιτέχνη όλων των εποχών, Leonardo da Vinci,όπως είχε αποφασιστεί το 2012 από την Unesco.

Γιατί να μελετούνται έργα τέχνης στο σχολείο;

Η διδασκαλία των έργων τέχνης στα παιδιά είναι σημαντική για την ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους και την ενίσχυση δεξιοτήτων και ικανοτήτων που είναι σημαντικές σε διάφορους τομείς της ζωής τους. Ανάμεσα στους λόγους που πρέπει να διδάσκονται στα παιδιά τα έργα τέχνης περιλαμβάνονται:

Ενίσχυση της δημιουργικότητας:

Τα έργα τέχνης ενθαρρύνουν τη δημιουργική σκέψη και την έκφραση των συναισθημάτων. Αυτό βοηθάει τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα και να αναπτύξουν τη φαντασία τους.

Ανάπτυξη αισθητικής κρίσης:

Τα έργα τέχνης προσφέρουν μια ευκαιρία για να μάθουν τα παιδιά να αναγνωρίζουν την ομορφιά και την αισθητική αξία σε διάφορες μορφές τέχνης.

Ενίσχυση των δεξιοτήτων ανάλυσης:

Το να μελετούν έργα τέχνης βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους στην ανάλυση και τον κριτικό σκεπτικισμό, καθώς εξετάζουν τα χαρακτηριστικά, την τεχνική και το νόημα πίσω από κάθε έργο.

Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης:

Η επιτυχία στην τέχνη μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των παιδιών και να τους βοηθήσει να αναγνωρίζουν και να εκτιμούν τις δικές τους ικανότητες.

Κατανόηση διαφορετικών πολιτισμών και εποχών:

Μέσα από την τέχνη, τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν διαφορετικούς πολιτισμούς και ιστορικές περιόδους, να κατανοήσουν διαφορετικές προσεγγίσεις και να αναπτύξουν κριτική σκέψη για τον κόσμο γύρω τους.

Τι μπορεί προσφέρει στα παιδιά η μελέτη του έργου “Μόνα Λίζα”

Συνολικά, η μελέτη της Μόνα Λίζας μπορεί να παρέχει στα παιδιά μια ευκαιρία να εξερευνήσουν την τέχνη, την ιστορία και τη δημιουργικότητα, παρέχοντας τους ένα βαθύτερο και πιο πλούσιο πολιτιστικό πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα η διδασκαλία του έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι και ειδικότερα της Μόνα Λίζας σε παιδιά του δημοτικού σχολείου μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη:

Ιστορική και πολιτιστική εκπαίδευση:

Η Μόνα Λίζα είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα τέχνης στον κόσμο και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εξοικείωση των παιδιών με αυτό το έργο του Ντα Βίντσι τους επιτρέπει να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν την ιστορία της τέχνης και την επιδραστικότητα του καλλιτέχνη.

Ανάπτυξη αισθητικής κρίσης:

Η μελέτη της Μόνα Λίζας μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα των παιδιών να αναγνωρίζουν και να εκτιμούν την ομορφιά σε διάφορες μορφές τέχνης. Μέσα από την ανάλυση του έργου, μπορούν να εξερευνήσουν τη χρήση του φωτός, του χρώματος και της προοπτικής.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων παρατήρησης και ανάλυσης:

Η Μόνα Λίζα περιέχει πολλά στοιχεία που μπορούν να αναλυθούν, όπως η έκφραση του προσώπου της γυναίκας και η παράξενη φόντο του έργου. Μέσα από τη μελέτη του, τα παιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν στην παρατήρηση λεπτομερειών και την ανάλυση των στοιχείων μιας εικόνας.

Ενθάρρυνση της δημιουργικότητας:

Η Μόνα Λίζα είναι ένα έργο που προκαλεί συζητήσεις και ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη. Με την ανάλυση του, τα παιδιά μπορούν να εμπνευστούν να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης ή να εκφράσουν τις δικές τους ιδέες και συναισθήματα.

Τα μυστικά της Μόνα Λίζα
Δείτε το video

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ VIDEO

Το video με τίτλο «Ποια η ιστορία της Μόνα Λίζα και γιατί έγινε τόσο διάσημη;» εντάσσεται στην κατηγορία “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ”.

Μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο πληροφοριακό υλικό και ως αφόρμηση σε σχέδια εργασίας που αφορούν την τέχνη, την πολιτιστική κληρονομιά και τον ρόλο της στην αλληλεπίδραση των πολιτισμών και την ιστορική εξέλιξη των λαών. Μέσω του πολιτιστικού αποτυπώματος συνδέεται με την προσπάθεια ανάπτυξης στα παιδιά δεξιοτήτων σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας ως πηγή εμπλουτισμού και ποικιλομορφίας του κόσμου μας.

Οι δραστηριότητες αξιοποίησης του βίντεο είναι ενδεικτικές και αντικατοπτρίζουν την οπτική των δημιουργών. Καθώς κάθε τάξη έχει τις ιδιαιτερότητες που την καθιστούν μοναδική, οι δραστηριότητες μπορούν να τροποποιηθούν ή να προσαρμοστούν ανάλογα.

Το υλικό, οπτικοποιημένη πληροφορία-εμπειρία και φύλλα εργασίας, μπορεί να αξιοποιηθεί και να υποστηρίξει μεθοδολογικά:

Την τυπική τάξη, τη μικτή τάξη, την αντίστροφη τάξη ( Flipped classroom) και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ακόμη μπορεί να υποστηρίξει τη διαφοροποιημένη προσέγγιση της διδασκαλίας και έχει διαθεματικό χαρακτήρα.

Το υλικό, με βάση το Αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, μπορεί συγκεκριμένα ν’ αξιοποιηθεί:

Ως μέρος διαθεματικών projects Δημοτικού για την καλλιέργεια της μουσειακής παιδείας, του σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης 15 Απριλίου, την Παγκόσμια ημέρα Μουσείων, 18 Μαϊου και στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 23-25 Σεπτεμβρίου

Ως ενισχυτικό υλικό σε γνωστικά αντικείμενα αναλυτικού προγράμματος σπουδών Πχ. Γλώσσα, Ιστορία, Γεωγραφία, Εικαστικά Στ, στην ενότητα “Τα μουσεία”

Στη θεματική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υποθεματική: Παγκόσμια και τοπική Πολιτιστική κληρονομιά

Tο site με τα δωρεάν φύλλα εργασίας ΕΔΩ

Δείτε επίσης

Σχολική μέρα φιλοζωίας: Τα 7 πιο έξυπνα ζώα του κόσμου-Βίντεο και φύλλα εργασίας από To Sakidio 

Οι Ηρωες του 1821 ζωντανεύουν με Τεχνητή Νοημοσύνη από to sakidio – Video και Φύλλα Εργασίας 

Το σακίδιο-tosakidio: Αποθετήριο εκπαιδευτικών video με υλικό διδακτικής αξιοποίησης 

Ο Μέγας Αλέξανδρος με Τεχνητή Νοημοσύνη: Video και Φύλλα Εργασίας από “To Sakidio” 

Χορήγηση φαρμάκων σε μαθητές στο σχολείο: Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση