Το νέο Επίδομα ανεργίας: Αναφορά στη Βουλή η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ – Ερωτήσεις και Απαντήσεις από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το νέο Επίδομα ανεργίας
Αναφορά στη Βουλή και προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπέβαλλαν οι Βουλευτές κ.κ Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Γιώτα Πούλου και Ραλλία Χριστίδου, της Ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), σύμφωνα με την οποία υπεγράφη η ΚΥΑ* (ΦΕΚ Β 7047/20-12-2024) με την οποία τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή το νέο επίδομα ανεργίας, το οποίο έχει στόχο «να προσαρμοστεί στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας, να παρακινεί περισσότερο στην εύρεση εργασίας και να γίνει πιο αποτελεσματικό, πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η υλοποίηση του νέου πιλοτικού επιδόματος ανεργίας αναμένεται να εκκινήσει εντός των πρώτων μηνών του 2025 και μπορεί να έχει διάρκεια έως 16 μήνες. Μια από τις σημαντικές αλλαγές είναι ότι θέτει όριο 175 ημέρων ασφάλισης στους 14 μήνες πριν από την λύση της εργασιακής σχέσης.
Όμως, όπως οι Βουλευτές αναφέρουν, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), με την νέα ρύθμιση θα προκληθούν ολέθριες συνέπειες για τους δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών καθώς η υποχρέωση για τη συμπλήρωση 175 ενσήμων ετησίως, προκειμένου να λαμβάνουν επιδότηση ανεργίας τους καλοκαιρινούς μήνες (που δεν εργάζονται), αποκλείει από το δικαίωμα αυτό τη μεγάλη πλειονότητα των 80.000 καθηγητών στους χώρους αυτούς.
Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών έχουν ορισμένου χρόνου συμβάσεις που ξεκινούν με την έναρξη του διδακτικού έτους (Σεπτέμβριο) κα λήγουν συνήθως με τη λήξη των μαθημάτων ή των εξετάσεων (Μάιο-Ιούνιο).
Με δεδομένο ότι ήδη ήταν δυσχερής η κτήση των 125 ενσήμων για να πληρούνται οι όροι της καλοκαιρινής επιδότησης, με το νέο όριο, μεγάλες κατηγορίες αυτών αποκλείονται σχεδόν με βεβαιότητα από την επιδότηση. Όπως για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν ξένες γλώσσες – πλην αγγλικών – και έχουν εκ των πραγμάτων λίγες ημέρες/ώρες την εβδομάδα και οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε έναν εργοδότη.
Οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι η συμπεριφορά του του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ανάλγητη καθώς στρέφεται επιθετικά απέναντι σε εργαζόμενες και εργαζόμενους που βασικό τους καθήκον έχουν την εκπαίδευση των παιδιών μας και δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, υποχρεώνοντάς τους, ξαφνικά και απροειδοποίητα, να επανασχεδιάσουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.
Και καταλήγουν με την απαίτηση του Κινήματος Δημοκρατίας από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να εξαιρέσει τους εκπαιδευτικούς σε Φροντιστήρια Μ.Ε., σε Κ.Ξ.Γ. και σε Κέντρα Μελέτης από την επιβολή του αριθμού των 175 ενσήμων για την επιδότηση ανεργίας λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του Κλάδου των Εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση καθώς και άλλου Κλάδου με ανάλογες ανάγκες.
* Η Ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας με την ΚΥΑ στο ΦΕΚ Β 7047/20-12-2024 και Ερωτήσεις & Απαντήσεις
Α. Νέο επίδομα ανεργίας – με περισσότερα κίνητρα για εργασία, πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό
Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με την οποία τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή το νέο επίδομα ανεργίας.
Το πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιείται έπειτα από εκπόνηση μελέτης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και στο πλαίσιο έργου τεχνικής βοήθειας της DG REFORM.
Στόχος του νέου πιλοτικού επιδόματος ανεργίας είναι να προσαρμοστεί στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας, να παρακινεί περισσότερο στην εύρεση εργασίας και να γίνει πιο αποτελεσματικό, πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό.
Η υλοποίηση του νέου πιλοτικού επιδόματος ανεργίας αναμένεται να εκκινήσει εντός των πρώτων μηνών του 2025 και μπορεί να έχει διάρκεια έως 16 μήνες.
Οι στόχοι του νέου επιδόματος ανεργίας είναι οι εξής:
- Παρακίνηση για εργασία: Θα παρακινεί τους ανέργους για ταχύτερη επιστροφή στην εργασία καθώς θα ξεκινάει υψηλότερο τους πρώτους μήνες της ανεργίας και θα βαίνει μειούμενο.
- Ανταποδοτικότητα και δικαιοσύνη: Το σύστημα θα αναγνωρίζει τις καταβληθείσες εισφορές και δεν θα εξομοιώνει περιπτώσεις με μεγάλες διαφορές, όπως ήδη συμβαίνει στις 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ. Σήμερα στη χώρα μας, ανεξαρτήτως αν κάποιος εργάστηκε 2 χρόνια με κατώτατο μισθό ή 20 χρόνια με 2.000 ευρώ, λαμβάνει το ίδιο επίδομα για την ίδια διάρκεια.
- Αποτελεσματικότητα: Η συγχώνευση και αυτοματοποίηση πολύπλοκων διαδικασιών θα εξασφαλίσουν την απλοποίηση και την αποτελεσματικότητα της παροχής.
Το νέο επίδομα αποτελείται από τρία μέρη:
- Σταθερό μέρος επιδότησης: Υπολογίζεται βάσει των αποδοχών του δικαιούχου. Εκκινεί από επιδότηση 70% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου ή του μέσου ημερομισθίου του δικαιούχου (εάν οι αποδοχές του ήταν μικρότερες από τον κατώτατο μισθό) και μειώνεται σταδιακά στο τέλος της περιόδου επιδότησης. Προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση 175 ημερών ασφάλισης κατ’ ελάχιστο κατά τους 14 μήνες πριν την ένταξη στην επιδότηση εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών.
- Μεταβλητό μέρος επιδότησης («μπόνους» σε όσους έχουν μακρύτερο ασφαλιστικό βίο): Εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης του δικαιούχου (καταμετρώνται από το 4ο έως και το 20ο έτος ασφάλισης) και τον μέσο όρο αποδοχών του (όταν είναι μεγαλύτερος από τον κατώτατο μισθό). Ο υπολογισμός γίνεται με τον πολλαπλασιασμό των συντελεστών που αντιστοιχούν στα έτη ασφάλισης και τον μέσο όρο αποδοχών με το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο. Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα ανεργίας είναι ανταποδοτικής φύσης (δηλ. προκύπτει από καταβληθείσες εισφορές ανεργίας κατά τον εργασιακό βίο) και όχι προνοιακής φύσης. Προϋποθέσεις: α) Ένταξη στην τακτική επιδότηση, β) 900 ημέρες ασφάλισης κατ’ ελάχιστο κατά τους 50 μήνες πριν την ένταξη στην επιδότηση εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών, γ) Αποδοχές ίσες ή μεγαλύτερες από τον κατώτατο μισθό κατά τους 14 μήνες πριν την ένταξη στην επιδότηση εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών.
- Πρόσθετες παροχές/προσαυξήσεις: περιλαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και προσαυξήσεις λόγω προστατευόμενων μελών και μονογονεϊκότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θεσμικό πλαίσιο για το τακτικό επίδομα ανεργίας όπως ισχύει σήμερα διαμορφώθηκε τις δεκαετίες του 1950 και 1980, δεν ανταποκρίνεται πλέον επαρκώς σε βασικούς στόχους κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, όπως η ουσιαστική στήριξη των ανέργων σε κρίσιμο χρόνο και η παροχή κινήτρων για την επανένταξη στην αγορά εργασίας.
Το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί μετά το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής, και με βάση τα πορίσματα της τελικής αξιολόγησης, θα τροποποιηθεί αναλόγως και θα εφαρμοσθεί καθολικά στο σύνολο των ανέργων.
Δείτε το ΦΕΚ Β 7047/20-12-2024
Β. Ερωτήσεις και απαντήσεις για το πιλοτικό πρόγραμμα τακτικής επιδότησης ανεργίας της ΔΥΠΑ
Δείτε επίσης
Πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την περίοδο 7 έως 10 Ιανουαρίου 2025 – Τι θα καταβληθεί
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/to-neo-epidoma-anergias-sti-vouli-i-anakoinosi-tis-oiele-erotiseis-kai-apantiseis-apo-to-ypourgeio-ergasias/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.