Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων-27 Ιανουαρίου, Διεθνής Ημέρα Μνήμης-Bίντεο και φύλλα εργασίας από το Sakidio

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων: Διεθνής Ημέρα Μνήμης η 27η Ιανουαρίου για τα θύματα του Ολοκαυτώματος – Βίντεο και φύλλα εργασίας από το Sakidio. 

Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

Η θλιβερή ημερομηνία μνήμης πλησιάζει και το Sakidio* προτείνει το βίντεο και τα φύλλα εργασίας που ετοίμασε για την ημέρα αυτή:

* (Δύο εκπαιδευτικοί, ο Δημήτρης Αίσωπος και η Ευτυχία Πλακαρού δημιούργησαν To Sakidio, ένα κανάλι στο YouTube με εκπαιδευτικά βίντεο για μικρούς και μεγάλους και θέματα από διάφορους τομείς της σχολικής αλλά και της κοινωνικής ζωής).

Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων – 27 Ιανουαρίου, Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων αποτελεί ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία του 20ού αιώνα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Ναζί, υπό την ηγεσία του Αδόλφου Χίτλερ, σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξόντωσης, στο οποίο εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι, καθώς και άλλες ομάδες κοινωνικών και εθνοτικών ομάδων, έπεσαν θύματα.

Το Ολοκαύτωμα περιλάμβανε τη μαζική εξόντωση μέσω απομάκρυνσης, συγκέντρωσης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και απόπνιξης, καθώς και τη χρήση αερίων, κυρίως στα στρατόπεδα εξόντωσης όπως το Auschwitz-Birkenau.

Οι εικόνες της αδικαιολόγητης θηριωδίας που εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων μας υπενθυμίζουν τη σημασία της διατήρησης των αξιών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος σε μεγάλο βαθμό εστιάζει στην ανάπτυξη ενός ευαισθητοποιημένου πολιτισμικού και ηθικού πλαισίου για τους μαθητές, προετοιμάζοντάς τους για τον ρόλο τους ως πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας.

Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει πολλαπλές σημασίες και στόχους. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  1. Ιστορική Συνείδηση: Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος βοηθά στη δημιουργία μιας ιστορικής συνείδησης μεταξύ των μαθητών, ενισχύοντας την κατανόηση του παρελθόντος. Οι μαθητές μαθαίνουν για τις επιπτώσεις του ρατσισμού, του μίσους και της αδικίας.
  2. Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ηθική: Η μελέτη του Ολοκαυτώματος επισημαίνει τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ηθικής συμπεριφοράς. Οι μαθητές καλούνται να σκεφτούν και να αναρωτηθούν σχετικά με την ευθύνη του ατόμου έναντι της κοινωνίας.
  3. Στήριξη Πολυπολιτισμικού Διαλόγου: Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση και αποδοχή της πολυπολιτισμικότητας, καθώς επισημαίνει τις συνέπειες του ρατσισμού και του μίσους.
  4. Ανάπτυξη Κριτικής Σκέψης: Η μελέτη του Ολοκαυτώματος προάγει την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, καθώς οι μαθητές πρέπει να αναλύσουν και να αξιολογήσουν πηγές, να συγκρίνουν διάφορες απόψεις και να σκέφτονται κριτικά για τις επιπτώσεις των πράξεων.
  5. Πρόληψη του Μίσους: Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος συμβάλλει στην πρόληψη του μίσους και της διακριτικής συμπεριφοράς, ευαισθητοποιώντας τους μαθητές σχετικά με τις συνέπειες των εχθρικών ιδεολογιών.

Το video «Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων» που εντάσσεται στην κατηγορία “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ”, σχεδιάστηκε ώστε να αποτελέσει αφορμή για παρέμβαση στο θέμα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο πληροφοριακό υλικό και ως αφόρμηση σε σχέδια εργασίας που αφορούν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αλλά και άλλα γνωστικά αντικείμενα, όπως πχ. στη Γλώσσα, Εικαστικά, Γεωγραφία, ΙστορίαΚοινωνική και Πολιτική Αγωγή

Πιο συγκεκριμένα το video μπορεί ν’ αξιοποιηθεί:

  1. Ως μέρος διαθεματικών projects Δημοτικού με θέμα: τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα, καταπολέμηση του ρατσισμού
  2. Ως ενισχυτικό υλικό σε γνωστικά αντικείμενα αναλυτικού προγράμματος σπουδών. Πχ. Γλώσσα, Γεωγραφία,Εικαστικά, Ιστορία, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή.
  3. Στη θεματική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων:Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη.

Υποθεματική: Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα, Ανθρώπινα Δικαιώματα

Λέξεις κλειδιά: πολιτειότητα, ανθρώπινα δικαιώματα & αξιοπρέπεια, αλληλοσεβασμός και σεβασμός στη διαφορετικότητα, αντιμετώπιση διακρίσεων, κοινωνική ευαισθησία, κοινωνική ευθύνη, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δημοκρατία

Οι Δραστηριότητες που ακολουθούν στα φύλλα εργασίας έχουν στόχο τα παιδιά:

  • Να κατανοήσουν τους ρόλους των ατόμων στις διάφορες ομάδες και θεσμούς και την αλληλεπίδραση ατόμου– ομάδας.
  • Να αποδέχονται την ετερότητα και να εκτιμούν την αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης.
  • Να αντιληφθούν ότι η πολυπολιτισμικότητα επηρεάζει την κοινωνία μας και ότι η αναγνώριση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν προϋπόθεση για την αρμονική συμβίωση.
  • Να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και την ενσυναίσθηση.
  • Να αναγνωρίσουν τις ιστορικές ευθύνες του ανθρώπου, τις ρίζες και τα αποτελέσματα του ρατσισμού και του φασισμού.

Μπορείτε να κατεβάσετε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα προτεινόμενα φύλλα εργασίας ΕΔΩ

Δείτε επίσης

Αργοναυτική Εκστρατεία: 2 video με χρήση AI – Φύλλα Εργασίας και θεωρητικό υλικό από To Sakidio 

Οι Ηρωες του 1821 ζωντανεύουν με Τεχνητή Νοημοσύνη από to sakidio – Video και Φύλλα Εργασίας 

Ο Μέγας Αλέξανδρος με Τεχνητή Νοημοσύνη: Video και Φύλλα Εργασίας από “To Sakidio” 

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply