Το σακίδιο-tosakidio: Αποθετήριο εκπαιδευτικών video με υλικό διδακτικής αξιοποίησης-Ξεκίνησε με την Ελεν Κέλερ και τον Λουί Μπράιγ.
Το σακίδιο-tosakidio
Δύο εκπαιδευτικοί, ο Δημήτρης Αίσωπος και η Ευτυχία Πλακαρού δημιούργησαν To Sakidio, ένα κανάλι στο YouTube με εκπαιδευτικά βίντεο για μικρούς και μεγάλους και θέματα από διάφορους τομείς της σχολικής αλλά και της κοινωνικής ζωής.
Για κάθε βίντεο υπάρχει και προτεινόμενο υλικό διδακτικής αξιοποίησής. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του καναλιού “δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος εκπαιδευτικός, μπορεί και ένας γονιός να περάσει δημιουργικό χρόνο με το παιδί του βλέποντας βίντεο ποικίλων θεμάτων & εφαρμόζοντας έπειτα κάποιες προτεινόμενές μας δραστηριότητες”.
Το αποθετήριο εκπαιδευτικών βίντεο για μικρούς και μεγάλους ξεκίνησε με την Ελεν Κέλερ* και τον Λουι Μπράιγ**
Η ανακοίνωση των δημιουργών
Δύο εκπαιδευτικοί, ο Δημήτρης Αίσωπος και η Ευτυχία Πλακαρού ενώνουν τις δυνάμεις τους και το αποτέλεσμα είναι To Sakidio.
Ένα κανάλι στο YouTube με εκπαιδευτικά βίντεο για … μικρούς και μεγάλους και θέματα από διάφορους τομείς της σχολικής αλλά και της κοινωνικής ζωής, όπως:
? Πρόσωπα της Ιστορίας
? Γνωριμία με τον πλανήτη μας
? Παγκόσμια φυσική κληρονομιά
? Παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά
? Ο κόσμος των ζώων
? Λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος-Υγεία
? Παγκόσμιες ημέρες
? Οι ιστορίες της σοκολάτας, της πατάτας, του e-mail, του αυτοκινήτου, του υπολογιστή και πολλά άλλα!
To Sakidio όμως έχει και site! Εκεί θα υπάρχει θεωρητικό υπόβαθρο και προτεινόμενοι τρόποι για να αξιοποιήσετε τα βίντεο αυτά στην εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, μπορείτε να μας βρίσκετε στους παρακάτω συνδέσμους:
Youtube –https://www.youtube.com/channel/UCYf3OcCzB2KoE3p9-Z9stMQ (μπορείτε να κάνετε και εγγραφή και καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι για κάθε καινούριο βίντεο)
Web Site- https://tosakidio.gr
Facebook – https://www.facebook.com/To-Sakidio-101418262741388
Instagram – https://www.instagram.com/to_sakidio/ (για ίνστα τυπάκια και γκιβαγουέι)
– Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκέμβρη δε γινόταν να μην ξεκινούσαμε με την Έλεν Κέλερ, μια τυφλή και κωφή γυναίκα που έμαθε στους ανθρώπους να σέβονται τα άτομα με αναπηρία.
Πότε γεννήθηκε, πώς μεγάλωσε, ποιος ήταν ο άνθρωπος κλειδί στην εξέλιξη της, ποια η σχέση της με τον Πρόεδρο της Αμερικής, τι έργο άφησε πίσω της και άλλα πολλά, θα τα δείτε σε αυτό το βίντεο.
https://www.youtube.com/watch?v=TG-1KwbnxJM&t=4s
Για τον Λουί Μπράιγ επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://tosakidio.gr/course/louis-braille/?fbclid=IwAR3HbKf3H_NukYlaaulG9CjW0mtZFkNEsGghZXcyYbVlmK5yCqQIZvPcZ0I
Εννοείται, κάθε κοινοποίηση μας χαροποιεί ιδιαίτερα και θα χαρούμε να σας έχουμε στην παρέα μας.
*Helen Keller
Μια μαχήτρια της ζωής, μια γυναίκα πρότυπο!
Είναι η τυφλή και κωφή κοπέλα που έμαθε να επικοινωνεί, που λάτρεψε την ελληνική γλώσσα και τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι η γυναίκα που έμαθε σε όλο τον κόσμο να σέβεται τα άτομα με αναπηρία, το θαύμα του 20ου αιώνα φτιαγμένο από σκοτάδι και σιωπή. Η Έλεν Κέλερ κατάφερε να ξεπεράσει τις σωματικές δυσκολίες της και να μεγαλουργήσει σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Έγινε παγκόσμιο σύμβολο στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και των ευάλωτων ομάδων.
Κάποτε είπε:
”Αφού δεν υπάρχει βασιλικός δρόμος για την κορυφή, χρειάζεται να προχωρώ με δυσκολία το ανηφορικό μονοπάτι. Πολλές φορές γλιστράω προς τα πίσω, πέφτω. Σηκώνομαι, όμως, γρήγορα και τρέχω ενάντια στα εμπόδια. Συχνά χάνω την διάθεσή μου, αλλά την ξαναβρίσκω και την κρατώ πιο σφικτά. Σέρνομαι τότε προς τα πάνω, κερδίζω κάτι λίγο, αναθαρρώ, αποκτώ πιο πολύ ζήλο, ανεβαίνω ψηλότερα και τότε αρχίζω να βλέπω τον ορίζοντα να πλαταίνει. Κάθε αγώνας που δίνεται είναι μια νίκη”.
**Λίγα λόγια για τον Braille
Ο Louis Braille ήταν ένας άνθρωπος που με την προσωπικότητά του, τη ζωή, το όραμα και το έργο του, μας εμπνέει και μας καθοδηγεί. Πριν από 200 περίπου χρόνια, εφηύρε τον κώδικα γραφής και ανάγνωσης για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.
Ήταν εκπαιδευτικός, που αξιοποιώντας την προσωπική του εμπειρία, έδωσε διέξοδο σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης καθώς τους διευκόλυνε να διαβάζουν, να γράφουν, να μορφώνονται, να επικοινωνούν με το γραπτό λόγο και να ψυχαγωγούνται.Το όνομά του έχει ο ομώνυμος κώδικας γραφής και ανάγνωσης, αλλά και ένας αστεροειδής.
Σήμερα αναγνωρίζεται παγκόσμια καθώς η εφεύρεσή του, χρησιμοποιείται ευρέως και αξιοποιείται, δίνοντας πρόσβαση στην πληροφορία σε άτομα με πρόβλημα όρασης, παντού. Σε βιβλία, πληκτρολόγια υπολογιστών, μουσεία, ασανσέρ πολυκατοικιών, μέρη πολιτιστικού ενδιαφέροντος, διευκολύνοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων .
Για να τον τιμήσει η Παγκόσμια Ένωση Τυφλών (World Blind Union – WBU) καθιέρωσε την παγκόσμια ημέρα Braille, στις 4η Ιανουαρίου.
Κάποτε ο Λουί Μπράιγ είπε :
«Πρέπει να είμαστε ίσοι και η επικοινωνία είναι ο τρόπος για να το πετύχουμε».Με το έργο του ο Louis Braille κατάφερε, ότι όλοι προσπαθούμε, ο καθένας στο δικό του δρόμο και με το δικό του τρόπο. Να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα!
Η γνωριμία με τον Μπράιγ στοχεύει στην παρουσίαση του τυφλού ατόμου που κατάφερε, να προσφέρει στον κόσμο έναν πολύτιμο κώδικα γραφής και ανάγνωσης δίνοντας διέξοδο σε πολλούς ανθρώπους. Το video εστιάζει στη δυναμική προσωπικότητα με βασικό της χαρακτηριστικό τη θέληση, την επιμονή και την κοινωνική προσφορά. Δίνεται έτσι μια αισιόδοξη προοπτική για την ενεργό κοινωνική ζωή ατόμων με δυσκολίες όρασης.
Δείτε επίσης
Υλικό για Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: Διοργάνωση Εκδηλώσεων & Δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
ΕΕΕΕΚ-ΕΝΕΕΓΥΛ Καλαμάτας: Συνδιοργανώνουν εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας ΑμεΑ
Περιφερειακό Φεστιβάλ Ειδικής Αγωγής: Αποδοχή-Ισότιμη Συμμετοχή-Συμπερίληψη-2.12.2022-Πάτρα
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/to-sakidio-apothetirio-ekpaideutikwn-video-me-uliko-didaktikis-a3iopoiisis-3ekinise-me-helen-keller-kai-luis-braille/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.