Ζαχαράκη για 10.000 διορισμούς, τα 5 σχολεία Κ.Λ και Ψυχολόγων, τη σχολική βία, τη στέγαση εκπ/κών στα νησιά, το Ψηφιακό Φροντιστήριο, τα Ωνάσεια, τα μη κρατικά Πανεπιστήμια.
Ζαχαράκη για 10.000 διορισμούς σε Α/θμια και Β/θμια
Στην ΕΡΤ μίλησε σήμερα το πρωί η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα Σοφία Ζαχαράκη για τα τρέχοντα αλλά και τα διαχρονικά ζητήματα της εκπαίδευσης.
Η Υπουργός ΠΑΙΘΑ αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην πραγματοποίηση 10.000 μόνιμων διορισμών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση για το 2025, οι οποίοι θα προστεθούν στους 38.000 μόνιμους διορισμούς που έχουν γίνει από το 2019 έως σήμερα.
Συγκεκριμένα είπε:
“Αυτοί είναι ακριβώς οι άνθρωποι οι οποίοι επένδυσαν στη δημόσια εκπαίδευση. Ταξίδεψαν παντού στην Ελλάδα, προσέφεραν στα παιδιά όλο αυτό το απαραίτητο κομμάτι της διδασκαλίας αλλά και της εκπαίδευσης, όπου κι αν βρίσκονται. Τους δίνεται μια ευκαιρία πλέον για μόνιμη θέση στο δημόσιο και βέβαια και μια πιο σταθερή αναφορά σε ποιο σχολείο υπηρετούν. Με μια σταθερή διετία στην Αρχή όπου υπηρετούν”
1.200 αναφορές στην πλατφόρμα stop bullying – Από Γυμνάσια οι περισσότερες
Η Υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού λέγοντας ότι από τον περασμένο Ιούλιο έχουν υποβληθεί στη σχετική πλατφόρμα 1.200 αναφορές περιστατικών βίας, οι περισσότερες για μαθητές Γυμνασίου, καθότι, όπως επεσήμανε η κα Ζαχαράκη, στο Λύκειο ίσως να επιφυλάσσονται μαθητές και γονείς να προβούν σε ενέργεια αναφοράς περιστατικού στην πλατφόρμα.
Συγκεκριμένα είπε:
“Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά εθνική στρατηγική για να μπορέσουμε όλες και όλοι μαζί να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο και να νιώσουν και τα παιδιά ότι υπάρχει ισχυρή στήριξη, είτε βρίσκονται στο σχολείο, στο σπίτι ή στην κοινότητα και να ξέρουν και οι γονείς όλα τα μέσα που έχουν“.
“Ήδη από το 2019 είχαμε ένα νόμο για το θέμα του εκφοβισμού. Έχουν υπάρξει ειδικές επιτροπές μέσα στα σχολεία από ανθρώπους των σχολείων μαζί με τον Ψυχολόγο – Κοινωνικό Λειτουργό, αλλά και σε διεύθυνση εκπαίδευσης με ειδικά πρωτόκολλα, τα οποία ισχύουν στην περίπτωση κάθε φορά, κάθε περιστατικού. Έχουμε πλέον την πλατφόρμα «Stop Bullying» στην οποία έχουν καταγραφεί πάνω από 1200 αναφορές από πέρσι τον Ιούλιο που μπήκε σε ισχύ. Εκεί τι γίνεται; Μπορείς να καταγράφεις ανώνυμα αυτό το οποίο έχει συμβεί. Και υποχρεούται το σχολείο να καταγράψει κάθε κίνηση που κάνει για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη περίπτωση εντός και εκτός της τάξης”
“Το 49% είναι στην Αττική, το 16% είναι στην Κεντρική Μακεδονία, το 1% είναι στα Ιόνια, στη Δυτική Μακεδονία το 2%. Αλλά αυτό αφορά τις αναφορές που έχουν γίνει. Οι περισσότερες αναφορές είναι στο Γυμνάσιο, στην ηλικία των 13- 14 ετών, ενώ στα αγόρια το φαινόμενο είναι το πιο έντονο και λιγότερο στο δημοτικό, ενώ αρχίζουν και φθίνουν στο Λύκειο. Όμως υπάρχει και μια άλλη εξήγηση ότι όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, λιγότερο θα αναφέρουν κάτι το οποίο θα τους συμβεί. Υπάρχει και η έννοια της ομάδας”
Πρόβλημα τα 5 σχολεία για Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους
Από πλευράς της Υπουργού ΠΑΙΘΑ υπήρξε αναφορά στη σημαντικότητα της παρουσίας Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων στα γενικά σχολεία, δεσμευόμενη ότι θα προσπαθήσει μέσα στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού να υπάρξουν περισσότεροι Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι στα σχολεία, αναφερόμενη για πρώτη φορά στο πρόβλημα της παρουσίας των ειδικοτήτων αυτών σε 5 σχολεία αρμοδιότητάς τους.
Συγκεκριμένα είπε:
“Eχουμε πρώτα απ όλα την εισαγωγή Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών, το ξεκινήσαμε το 2020 μαζί με την Νίκη Κεραμέως. Χαίρομαι για αυτή την υπουργική απόφαση γιατί μπορέσαμε να βάλουμε και στο Γενικό Σχολείο τον ψυχολόγο και τον κοινωνικό λειτουργό που είναι τόσο απαραίτητος. Τι οφείλουμε να κάνουμε και δεσμεύομαι ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας; Να αυξήσουμε τον αριθμό τους. Γιατί η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή ένας άνθρωπος κινείται σε πέντε σχολεία, σε τέσσερα πέντε σχολεία. Μακάρι να μπορέσουμε να βρούμε και τον απαιτούμενο αριθμό επιστημόνων, αλλά και το επαγγελματιών αλλά και τις απαραίτητες πιστώσεις. Πρέπει να εξαντλήσουμε τον προϋπολογισμό, να το κάνουμε”.
Δείτε
Σε 5 σχολεία την εβδομάδα οι Κ.Λ. και Ψυχολόγοι: Η παραδοχή του προβλήματος και τι πρέπει να γίνει
Ομαδική δουλειά η αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού
Η αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού απαιτεί ομαδική δουλειά κατέληξε η κα Ζαχαράκη αναφερόμενη στα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα, όπως η πλατφόρμα stop bullying, οι επιτροπές για τις αναφορές περιστατικών, η παρουσία Κ.Λ. και Ψυχολόγων, η απαγόρευση κινητών στα σχολεία, η επιτροπή για τη σχολική βία κ.α.
Συγκεκριμένα είπε:
“Συνεχίζουμε με το να έχουμε και περισσότερες πληροφορίες ως προς το κομμάτι της αντιμετώπισης του φαινομένου. Έχουμε την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Μέχρι τώρα οι άνθρωποι που εμπλέκονται στο κομμάτι του εκφοβισμού μέσα στις σχολικές τάξεις έχουν επιμορφωθεί. Είναι περίπου 20.000 που έχουν κάνει την πρώτη και τη δεύτερη φάση επιμόρφωσης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής”
“Νομίζω ότι το πολύ σημαντικό και δεν θα σταματήσω να το λέω είναι να μπορέσουμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι όλοι μαζί και θα το επιδιώξουμε και στο Υπουργείο Παιδείας, γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά, έτσι ώστε να υπάρχει μια συναντίληψη. Κινούμαστε με αυτό τον τρόπο απέναντι στον εκφοβισμό. Δείχνουμε μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε έκφανση. Κυρίως πρέπει να σας πω ότι έτσι όπως εμφανίζεται το λεκτικό είναι το πλέον διαδεδομένο, η λεκτική βία και μετά πηγαίνουμε στο σωματικό και σε όλες τις εκφάνσεις”
Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα με ευθύνη της Προεδρίας της Κυβέρνησης και την εποπτεία του κου Σκέρτσου και όλων των Υπουργών, τόνισε η κα Ζαχαράκη, θα υπάρξει η Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων – παρουσιάζεται αύριο Μ. Τετάρτη – όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι διάσπαρτες πολιτικές.
Στέγαση εκπαιδευτικών σε νησιά
Για το ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών στα νησιά η Υπουργός ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να δίδεται ένα καλύτερο πλαίσιο στέγασης στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα νησιά της χώρας σε συνεργασία και με τους Δήμους.
Συγκεκριμένα είπε:
“Δεν είμαι ακόμα σε μια κατάσταση για να κάνω ανακοινώσεις, αλλά να ξέρετε ότι ήδη έχω προτάξει μαζί με την ομάδα στο Υπουργείο, περιφερειακούς διευθυντές και διευθυντές εκπαίδευσης, καθώς και την αυτοδιοίκηση, την κουβέντα για το πώς μπορούμε να βρούμε περισσότερες επιλογές διαμονής, πιο προσιτές στο κομμάτι των αναπληρωτών. Δεν θα είμαστε έτοιμοι αυτό τον Σεπτέμβριο, καθώς είναι κάτι το οποίο χρειάζεται αρκετή δουλειά και το κομμάτι της διερεύνησης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, διαθέσιμων χώρων σε σχέση και με τους ξενοδοχειακού συλλόγους, οι οποίοι είναι πάρα πολύ πρόθυμοι σε πολλές περιπτώσεις να βοηθήσουν. Το έχουν κάνει ήδη. Ξέρετε ήδη ότι και ιδιώτες έχουν συμβάλει σε νησιά όπως η Μύκονος να έχουμε ξενώνα εκπαιδευτικών. Το είχε κάνει και η προηγούμενη τοπική Αυτοδιοίκηση και το στηρίζει και η τωρινή. Και να ξέρετε ότι θα πάω σε αυτό το κομμάτι, σε μία δηλαδή διερεύνηση σε τρεις πυλώνες και στο κομμάτι της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και στο κομμάτι των ιδιωτών και στο κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να ξέρει ένας αναπληρωτής ότι τουλάχιστον έχω αυτές τις επιλογές στο μέρος που πηγαίνω. Να χτυπήσουμε κυρίως το υψηλό κόστος διαμονής.
Έχει δύο προβλήματα ο αναπληρωτής και η αναπληρώτρια μπορεί να είναι και το υψηλό κόστος, ανάλογα με το μέρος που πάει. Πολλές φορές, αν είναι και τουριστικό το μέρος, κάποιοι θέλουν να φύγει και νωρίτερα το διώχνουν. Επειδή αυτό το ζει και ο φοιτητής και φοιτήτρια είναι καίριο για τον αναπληρωτή – αναπληρώτρια, να τους δώσουμε κάποιες ποιοτικές επιλογές, πιο προσιτές“.
Στέγαση φοιτητών
Για το θέμα της στέγασης των φοιτητών η κα Ζαχαράκη τόνισε ότι πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη η πρώτη συμφωνία με τη μέθοδο ΣΔΙΤ για την Κρήτη, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει καινούργια φοιτητική εστία. “Στο τέλος αυτής της μεγάλης διαδρομής θα έχουμε πάνω από 8.500 νέες θέσεις για φοιτητικές εστίες και αυτό δεν είναι ένα “Θα”“, τόνισε.
Ψηφιακό Φροντιστήριο-Πανελλαδικές 2025
Αναφερόμενη η κα Σοφία Ζαχαράκη στο Ψηφιακό Φροντιστήριο και στην επικείμενες Πανελλαδικές εξετάσεις για το 2025 είπε πως 49.000 μαθητές συμμετέχουν στις διαδικασίες του Ψηφιακού Φροντιστηρίου, ενώ γίνονται οι απαραίτητες ετοιμασίες για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Συγκεκριμένα είπε:
“Σχεδόν 49.000 μαθήτριες και μαθητές έχουν εγγραφεί στο Ψηφιακό Φροντιστήριο. Είναι ελεύθερη η πρόσβαση. Τα παιδιά βλέπουμε ότι παρακολουθούν. Δεν μπαίνουν μέσα και βγαίνουν. Μένουν και παρακολουθούν την ενότητα η οποία διδάσκεται κάθε μέρα. Κάθε μέρα έχουμε 2 με 3 μαθήματα από καθηγητές και καθηγήτριες της δημόσιας εκπαίδευσης.
Δεκάδες καθηγητές, πραγματικά εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας. Το Ψηφιακό Φροντιστήριο ήρθε για να μείνει, ρίζωσε και πραγματικά θεωρώ πολύ σημαντική κατάκτηση το ότι μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, αυτή την δυνατότητα του ψηφιακού φροντιστηρίου. Θα συνεχίσουμε και την άλλη χρονιά. Θυμίζω και για τις υπόλοιπες τάξεις και για τους γονείς αλλά και για τα παιδιά ότι λειτουργεί από την Έ Δημοτικού μέχρι και την Γ’ Λυκείου, που έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς σε λίγες μέρες, τέλη Μαΐου, ξεκινάμε τις πανελλαδικές“.
Ωνάσεια-Πρότυπα-Παραρτήματα μη κρατικών Πανεπιστημίων
Τέλος η Υπουργός υπερθεμάτισε για τη σημαντικότητα της προσφοράς των Ωνάσειων αλλά και των Πρότυπων σχολείων στη δημόσια εκπαίδευση και ενημέρωσε ότι εξαρτάται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) το πότε θα λειτουργήσουν τα 12 Παραρτήματα μη κρατικών Πανεπιστημίων το 2025.
Συγκεκριμένα είπε:
“Τι είναι πολύ κεντρικό σε όλες τις κυβερνητικές επιλογές; Να δώσουμε επιλογές στον Έλληνα πολίτη, ποιοτικές επιλογές μέσα από την δημόσια εκπαίδευση. Άρα αυτές οι σχεδόν 25.000 αιτήσεις που έγιναν για Πρότυπα, Πειραματικά και Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, δείχνουν το δρόμο. Γιατί είναι επίσης θετικό σημάδι, διότι από πέρυσι που είχαμε 19.500, φέτος έχουμε σχεδόν 25.000. Προστέθηκαν βέβαια και τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, άρα αύξησαν τον αριθμό των αιτήσεων. Σημαίνει ότι ο κόσμος εμπιστεύεται το θεσμό. Και βέβαια από αυτούς που τότε μας έλεγαν ότι η αριστεία μπορεί να είναι ρετσινιά, λέμε ότι ο κόπος ή η επιβράβευση κι ο μόχθος είναι κάτι το οποίο οφείλουμε σε ένα παιδί να το αναγνωρίσουμε και να του δώσουμε αυτές τις επιλογές“.
Δείτε επίσης
10.000 διορισμοί το 2025 αλλά χωρίς να συσταθούν νέες οργανικές θέσεις που θα γίνουν;
Ζαχαράκη για σχολικό εκφοβισμό: Δέσμευση για αύξηση Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων στα σχολεία
Υπολογισμός μισθοδοσίας δημοσίου υπαλλήλου ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ/ΥΕ ανά ΜΚ-Μικτά-Καθαρά-Φόρος | Εφαρμογή
Προκήρυξη 2Κ/2025: 162 θέσεις στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο-Αιτήσεις από 15 έως 30.05.2025
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/zacharaki-gia-diorismous-ta-5-scholeia-kl-kai-psichologon-ti-scholiki-via-ti-stegasi-ekpaideytikon-sta-nisia/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.